Voorpagina Opmerkelijk

Bijtende honden blaffen niet

Het recht heeft een tijdje geleden gesproken! Daarom zijn ze nu legaal in ons midden. Ergens hebben ze ook wel een punt. We mogen van de wet immers niet discrimineren op basis van ras. Dat heet namelijk racisme en is strafbaar. We moeten lessen trekken uit de geschiedenis. Zelfs al is het zo dat statistisch deze groep vaker betrokken is bij incidenten – soms met dodelijke afloop – dan nog is dat geen reden de hele groep over één kam te scheren en ze een hondse behandeling te geven…

Dat volgens sommige wetenschappers het agressieve element in de aard van het beestje zit, is klinklare onzin. Die gasten zijn over het algemeen poeslief en doen geen vlieg kwaad. Ze zijn de gebeten hond. Aldus de woordvoerders van deze partij. En wie zijn de grote beschermheren van deze gestigmatiseerde groep? Naïeve linkse activisten? Neen. De hulp voor de ‘slachtoffers’ van de hetze komt dit keer voornamelijk van rechts.

Schitterend: PVV’ers die er normaal gesproken als de kippen bij zijn om minderheden generaliserend te bekritiseren en om van muggen olifanten te maken, nemen het dit keer het op voor hun ‘straatterroristen’. Ook werd afgelopen jaren de troef van de vergelijking met de jodenvervolging in W.O.II uitgespeeld en werden tegenstanders bedreigd. Sinds januari lopen die gasten dus legaal ongemuilkorfd over straat. En hoezeer ik het ook eens ben met het anti-racistische pleidooi van hun verdedigers, is mijn advies toch: als je er één op straat tegenkomt, steek dan snel doch onopvallend over. Want, hoe ‘schattig’ of ‘stoer’ die pitbulls er ook uitzien, bijtende honden blaffen niet…

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel