Voorpagina Politiek

Wie zwijgt, stemt toe

Even de andere kant van de medaille. Na het opmerkelijke bericht over de NOVA cameraploeg heeft mijn ‘middenoosten-waarderingsmeter’ een dieptepunt bereikt. Debiele terroristen die mensen vermoorden om een politieke statement te maken. Het vreemde is dat men zelfs bereid is om willekeurige hulpverleners/toeristen te ontvoeren, te onthoofden, mishandelen of gewoon met de kogel van het leven te beroven. Dat zijn toch juist de mensen die wel interesse tonen in je land? Een bijdrage leveren aan de economie en maatschappij? Interesse tonen in het volk? De moeite nemen om het mooie leven in het Westen om te ruilen. We hebben het hier over de vermoorde buitenlanders in Jemen, dus kifesh? Je zou denken dat de twee ongedeerde kinderen een teken zijn van een greintje menselijkheid, maar kan me niet voorstellen dat zij nog een prettig leven hebben.

Oke, het land ligt in puin, maar hoe primitief moeten deze gemeenschappen wel niet zijn om dit soort zesde eeuwse taferelen nog langer te tolereren? Wanneer gaat men in de desbetreffende Arabische landen – niet alleen voor scheve machtsverhoudingen – maar ook voor dit soort zaken de straat op? Wanneer laten de goedwillenden nadrukkelijk zien dat zij hier niet achter staan. Wanneer ontdoen zij zich van deze blinddoek der hypocrisie. Zolang dit niet gebeurt, hanteer ik een hele wijze gezegde: wie zwijgt, stemt dus gewoon toe.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim