Voorpagina Grappig

Blik op het oosten…

Ik moet toegeven. Het is een duidelijk teken. Echter, het blijft een ambigu teken. De één ziet het als een bewijs dat mijn integratie definitief is mislukt. De ander ziet het als een teken dat mijn horizon verbreed is. Wat maakt het ook uit? De ware reden is dat de mens zwak is geschapen. Na lang tegen stribbelen ben ook ik bezweken. Bezweken onder druk van het oosten, niet die van het westen. Laat ik duidelijk zijn. Ik ben niet onder druk gezet met geweld en ik ben ook niet van gedachten veranderd, omdat de sociale druk te hoog voor me werd. Ik ben bezweken voor een ander soort druk, de druk van pure verleiding.

Het waren niet alleen de mooie arabische klanken die mij betoverden. Ook de nieuwsgierigheid naar wat de bebaarde man van de orient te melden heeft, speelde een rol. De buren zullen er vast niet blij mee zijn, maar dat zal me een (halal) worst wezen! Ik ben tevreden met haar. Er was alleen één probleem: ze was spierwit. Niet dat ik wat tegen wit heb, maar het staat zo slecht met haar achtergrond. Vanuit mijn perspectief vind ik het gewoon lelijk. Vandaar dat ik haar in een mooie bruine heb omgetoverd. Met dank aan Gamma! Nu leef ik pas echt in twee werelden tegelijk. Zappend van oost naar west, mijn blik heen en weer bewegend. Doch mijn kritische houding altijd koesterend. Kijkend hoe ze elke dag weer voor me klaar staat. Soms met blij en soms met minder blij nieuws dat ze me brengt. In ieder geval ben ik blij dat ze er is. Echt handig zo’n satellietschotel…

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel