Voorpagina Algemeen

Terrorisme tegen… ?

Ja, tegen wie eigenlijk? Heb je jezelf die vraag wel eens gesteld? Terrorisme is altijd al een groot probleem geweest en zeker ook op dit moment, maar de rollen zijn niet helemaal duidelijk. De daders kennen wij vaak wel, de slachtoffers niet. Vooral niet als het aan komt op wat dan ‘Islamitische terrorisme’ wordt genoemd, overigens een walgelijke benaming. En ik word dan ook enorm pissig als ik weer eens iemand hoor schreeuwen dat de Islam in oorlog is met het Westen. Wake up call: het Westen is niet het grootste slachtoffer. Dat zijn de moslims zelf!

En dat besef ik mij ook steeds meer als ik volg wat er nu in Pakistan gebeurt. Het land waar ik zo nu en dan heen ging op vakantie, om mijn familie weer te zien en een aantal weken tot rust te komen in alle chaos. Het land waar de beste mango’s van de wereld vandaan komen en het beste cricketteam, inshAllah. Echter, nu is het even het land van de grootste vluchtelingenstroom van het afgelopen decennium. Ruim 3 miljoen – jep, zes nullen – mensen zijn dakloos.

Resultaat van dat zogenaamde Islamitische terrorisme in de afgelopen jaren: Afghanistan in puin, Pakistan in puin, miljoenen daklozen, vele doden, van simpele dorpsbewoners tot grote Islamitische geleerden die zich hiertegen uitspraken en een presidentskandidaat… en nog veel meer. En dan heb ik het nog niet eens over de indirecte effecten in het Westen van wat daar gebeurt: brandstof voor bepaalde partijen om angstbeelden te schetsen en te groeien, verantwoordingsplicht voor de Westerse moslim, etc…

Voor je je geroepen voelt om je te gedragen als het lijdend voorwerp van Al Qaida, de Taliban of andere idiote terroristen met een Islamitische achtergrond. Check dan even de feiten en kruip uit je slachtofferrol. Wij Westerlingen zitten hier wel veilig… de grootste slachtoffers zijn de moslims zelf.