Voorpagina Maatschappelijk, Media

Abla Ebru ziet ze weer vliegen, maar van de geschiedenis heeft ze weinig kaas gegeten

Abla Ebru Umar ziet ze weer vliegen – hoofddoekjes en islamisering – maar van de geschiedenis heeft ze weinig kaas gegeten. Cesme is de badplaats waar ze in alle vrijheid kan vertoeven. Daar kan ze zich klem zuipen en daar kan ze losgaan tot haar oogwallen de grond raken. Maar die vrijheid die daar is verkregen, hebben Turken niet te danken aan haar marginale, inhoudsloze, schofferende stukjes vol dooddoeners in de Metro.

Cesme werd ooit bezet door de Grieken en later bevrijd door de opperbevelhebber en aanvoerder van de Turkse strijdkrachten, Mustafa Kemal Ataturk. Die bevrijding van het mondaine Cesme werd verkregen door diep religieuze Turken. Vrijheid verkregen door legereenheden die geassisteerd werden door vrouwen met hoofddoeken. Legereenheden alvorens ze ten strijde trokken midden in de nacht opstonden om te kunnen bidden.

Die seculiere republiek werd gesticht en bevrijd door Turken bewust van identiteit, geloof en verdraagzaamheid. Daar kwam geen mosterdzaadje van Ebru Umar aan te pas. Ebru maakt het verder allemaal niks uit. Zolang er maar geen hoofddoeken in Cesme zijn en ze daar gefrustreerd – vanwege het feit dat Turkije een islamitisch land is – door kan blijven feesten, ver na middernacht, op de zielen van overleden helden en heldinnen.

Geen oproep tot gebed of weeklacht uit de massagraven van gevallen soldaten die haar feestje dan zullen verstoren.

Foto: Images for the Future via photopin cc

avatar

Haci Tekinerdogan is dertig jaar geleden geboren in het pittoreske Achterhoek, in de gemeente Oude-IJsselstreek. Geïntrigeerd en soms ontdaan door de wereldpolitiek en de maatschappij rondde hij zijn lerarenopleiding maatschappijleer af in Tilburg. Als jongste telg van het gezin heeft hij als geen ander geleerd op te komen voor zijn rechten. Vakantiedagen, daar heeft Haci als docent genoeg van. En ervan genieten doet hij als geen ander. Elk mens bevat volgens hem de menselijke waardigheid die door God is gegeven en vanuit dat perspectief is ieder mens gelijkwaardig. Voor de komende jaren heeft hij als doel wederom kwalitatief goed onderwijs te leveren en een master internationale betrekkingen in historisch perspectief te behalen. Komt het licht der wijsheid uit het oosten ofwel ‘ex oriente lux’. Haci maakt in ieder geval van de Achterhoek een opvallend en toonaangevend lichtbaken.

Lees andere stukken van