Voorpagina Algemeen

‘Plastikistan: het land van spaflesjes, sixpack-netten en babyluiers’

Het biochemische bedrijf Monsanto heeft patent gekregen op broccoli in Europa. Woop woop! Iets wat al teringlang bestond, is nu eigendom van één bedrijf. Dat betekent dat boeren straks één bedrijf betalen om broccoli te mogen verbouwen. Als de groene bloemkool straks ineens rood is, zes armen heeft en een puya laat wanneer je het wil snijden, is die waarschijnlijk genetisch gemixt met een kever. Want dat mag Monsanto voortaan maken. Je eigen groenten verbouwen wordt net zo illegaal als het stelen van een auto.

Wij mogen van geluk spreken dat onze zintuigen niet toereikend genoeg zijn om echt waar te nemen wat de aarde nou vindt van de manier waarop we met haar omgaan. Ik wil de dag niet meemaken wanneer Moeder Natuur ineens haar bek opentrekt en iedereen een pak slaag geeft. Een wereldwijde tsunami met een briefje eraan. In alle talen.

We maken de wereld sowieso steeds vuiler en vuiler. Wist je dat als je alle rotzooi in oceanen bij elkaar naast elkaar legt, het een oppervlakte krijgt groter dan de Verenigde Staten? En dat kunnen we nooit ongedaan maken, want wanneer je de rotzooi probeert te zeven, neem je tegelijkertijd alle plankton mee. “Hey blauwe vinvis, laat me je uitroeien, want ik wil je redden.”

Wat we wèl kunnen doen is alle ronddobberende troep aan elkaar naaien en zo een compleet nieuwe staat creëren, met zijn eigen economie en een eigen religie. Plastikistan: het land van spaflesjes, sixpack-netten en babyluiers. Als inwijdingsritueel sluiten we ze aan bij de Wereldbank, boren we gaten voor olie en bombarderen we ze uiteindelijk plat, want buitensluiten is niet zo netjes.

Volgende keer als je me buiten flesjes en blikjes ziet verzamelen in een winkelkar, weet je dat ik Nederland echt zat ben.
Hij: “Hey zwerver, doe je boodschappen?”
Ik: “Nee, ik ga verhuizen.”

De aarde begint zo’n eng oud vrouwtje te worden met een huis vol spullen die ze nooit weggooit. En wij zijn haar katten. Dat is de reden waarom aliens ons nooit bezoeken. Het heeft niks te maken met de geheime dienst die het voor ons verbergt of dat de aliens niet de technologie hebben om hier te komen. Nee, het stinkt hier gewoon.

Dit artikel verscheen ook op bogue.nl

Foto: Urban Woodswalker via photopin cc

Als Farbod geen haren knipt, tekent hij. Als hij niet tekent, maakt hij muziek. Als hij geen muziek maakt, organiseert hij comedyshows. Als hij niets organiseert, geeft hij workshops. Maar wat met kop en schouders tussen al deze aangelegenheden bovenuit steekt, is zijn liefde voor humor en de wereld om hem heen. En die passie deelt hij maar al te graag vanachter de microfoon en via de pen. Meer op Farbod.nl

Lees andere stukken van Farbod