Voorpagina Politiek

Moslimpartij in Politiek

Een ieniemienie ietsiepietsie suf klein berichtje bovenin de lokale pagina van mijn krant: ‘Moslimpartij doet mee in de stad volgend jaar’. Een wat stuntelige kop, rolt ongemakkelijk van de hersentong en blijft haken in het geestesoog.  Ik weet dat ik recentelijk al over politiek heb geschreven, maar heel even gebeurde er van alles en nog wat. Opeens waren Turkije en – weet ik veel Tjetsjenië of zo (hoe spel je dat eigenlijk?) lid van de Europese Unie – en zelfs daar woonden criminele Marokkanen!

Daarnaast implodeerde Groot-Brittannië recentelijk door een bonnetjesschandaal. (Dat hadden we hier in Mokum ook – was heel ernstig. De meeste van de betrokken politici hebben nu wachtgeld, een commissariaat of een zelfstandige onderneming die veel opdrachten uit Den Haag ontvangt. Bummer.)

En nu dus de oprichting van de Nederlandse Moslim Partij. Verkeerd gespeld (beetje Engels dat naast elkaar zetten van zelfstandig naamwoorden), vanuit het niets, met een voorman die voormalig Fortuynist is (nu ja, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald) en een bestuur van ‘mannen en vrouwen’. Geweldig statement, maar verder weinig namen. En ze gaan alvast meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.Op dit moment kent Nederland al het unicum van de eerste islamitische partij, namelijk de Islam Democraten (solide spelers in het politieke veld van de gemeenteraad te Den Haag). Maar ja politiek… wat moet je er mee?

Ik niet zoveel, maar check deze vrouw: Carol Ann Duffy, poet laureate van Groot-Britannië en royally p’d off met de Britse politiek in haar eerste officiële staatsgedicht genaamd ‘Politics’:

How it makes of your face a stone
that aches to weep, of your heart a fist,
clenched or thumping, sweating blood, of your tongue
an iron latch with no door. How it makes of your right hand
a gauntlet, a glove-puppet of the left, of your laugh
a dry leaf blowing in the wind, of your desert island discs
hiss hiss hiss, makes of the words on your lips dice
that can throw no six. How it takes the breath
away, the piss, makes of your kiss a dropped pound coin,
makes of your promises latin, gibberish, feedback, static,
of your hair a wig, of your gait a plankwalk. How it says this –
politics – to your education education education; shouts this –
Politics! – to your health and wealth; how it roars, to your
conscience moral compass truth, POLITICS POLITICS POLITICS.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van