Voorpagina Algemeen, Islam

Het iStudiefonds, speciaal voor moslimstudenten rentevrij lenen

Het fondsenboek biedt uitkomst voor individuen en organisaties die op zoek zijn naar schenkingen, voorwaardelijke subsidies of rentevrije leningen uit ruim 680 bronnen. Bij een digitale rondgang op 15 Juli 2013 in de catalogi van de openbare bibliotheken in Utrecht, Rotterdam en Den Haag blijkt dat bij de zoekterm fondsenboek 2013 zo goed als alle versies zijn uitgeleend of gereserveerd. Toeval?

In ieder geval niet echt opvallend…dankzij de bezuinigende maatregelen van de rijksoverheid is het te begrijpen dat veel mensen op zoek zijn naar alternatieve subsidiebronnen. Naast organisaties zijn vermoedelijk nu ook extra individuen zoals (aankomende) studenten aan het zoeken.

Zo ruim een maand voor het nieuwe schooljaar is het voor diegene aan de hogescholen en universiteiten, die geen rentedragende studentenkredieten willen aangaan, dringen geblazen met het aanvragen van zaken nu de basisbeurs hoogstwaarschijnlijk na 1 september wordt vervangen door een lening. Het alternatief is om veel te werken naast de studie, bij familie of vrienden renteloos geld te lenen, de opleiding uit te stellen of alsnog een rentedragende lening aan te gaan.

Tientallen studiefondsen zijn te vinden in het fondsenboek, waaronder ook fondsen specifiek voor religieus levende studenten. (orthodox-joods, protestants)

Buiten het fondsenboek om vinden natuurlijk nog veel meer goede doelen steunende initiatieven plaats, ook voor ‘subsidiezoekende studenten’. Een mooi voorbeeld is het iStudiefonds, speciaal voor moslimstudenten.

Dit fonds is een initiatief van stichting Onderzoekscentrum Rentevrije Financiële Dienstverlening (ORFD)  en wordt mede mogelijk gemaakt door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB) uit Saoedi Arabië.

Voor het komende jaar kan iStudiefonds drie studenten voorzien van een studentenlening, die na het hebben van een vaste baan RENTELOOS en in samenspraak afbetaald dient te worden. Studenten kunnen zelf bepalen hoeveel ze lenen, met een maximum van € 8.000 per jaar.

Ben je aankomend student en heb je interesse in de rentevrije studentenlening? Kijk dan snel op www.istudiefonds.nl en lees de voorwaarden. Aanmelden kan t/m 1 augustus 2013.

Zeg het voort.

 

Nordien Chalhi is voorzitter van Stichting Onderzoekscentrum Rentevrije Financiële Dienstverlening. ORFD houdt zich bezig met eigen onderzoek, voorlichting en ondersteuning van onderzoekers, academici & studenten en is actief met de ontwikkeling van rentevrije financiële producten en diensten door samen te werken met diverse maatschappelijk verantwoorde organisaties.

Lees andere stukken van