Voorpagina Politiek

Krokodillentranen

"The West won the world not by the superiority of its ideas or values or religion but rather by its superiority in applying organized violence. Westerners often forget this fact, non-Westerners never do." Samuel P. Huntington

De krokodillentranen stromen rijkelijk dezer dagen om de mensen die in Teheran protesteren tegen het regime. Net zoals ze niet zolang geleden rijkelijk stroomden voor de mensen in Darfur, Birma, Zimbabwe, Tibet, Kongo! Denkt met nog weleens aan die vreedzaam protesterende monniken in oranje gewaden die door de junta met bruut geweld uiteengeslagen werd? Twittert men ook massaal over hen?

Veilig achter de laptop en een paar duizend kilometer verder staat men vierkant achter de mensen in Teheran en twittert men er vrolijk op los, hopend op een wonderbaarlijke politieke transformatie. Hoe 100000 protesterende mensen zonder een coherent politiek program, leiderschap en voldoende steun vanuit het staatsapparaat en de bevolking dat teweeg moeten brengen wordt gemakshalve vergeten. Maar ach, wie maalt er om de binnenlandse politieke realiteit van Iran, als men kan laten zien dat men het democratische hart op de juiste plaats heeft en virtueel mee kan strijden tegen de boeman Ahmedinejad. Wie maalt er om de politieke machinaties van het Westen in het verleden, zelfs niet het recente verleden laat staan de huidige tegen het land, het meten met twee maten in het veroordelen van dictaturen, als men in de roes van een hype eventjes ook – al is het maar virtueel – op de barricades kans staan tegen een dictatoriaal regime.

Het Westen heeft decennia lang de tijd gehad om de zegeningen van de democratie naar het Midden Oosten te brengen. De Fransen waren 165 jaar heer en meester in Algiers; hebben zij de Algerijnen toen democratie gebracht?  De Britten waren veertig jaar direct heer en meester in Egypte en decennia langer indirect; hebben zij de Egyptenaren toen democratie gebracht? De Fransen waren heer een meester voor twintig jaar in Syrië hebben zij toen de Syriërs democratie gebracht? De Britten waren heer en meester voor dertig jaar in Irak; hebben zij toen de Irakezen democratie gebracht? Voor meer dan tweehonderd jaar lang, sinds de inval van Napoleon in Egypte, heeft het Westen genoeg kansen gehad om democratie van bovenaf te implementeren in het Midden Oosten en elke keer heeft het dat nagelaten, of zelfs actief tegengewerkt uit eigenbelang.

Na de val van de Sovjet-Unie was er een unieke gelegenheid om de democratie ook in de Islamitische wereld te bevorderen: De Sovjet-Unie als spelbreker was er niet meer, China maakte nog slechts speelgoed en T-shirts voor de export, de olie koste rond twintig dollar per vat – wat heel wat dictators van olielanden in een economisch penibele situatie bracht -, autocratische en dictatoriale regimes kregen met steeds meer mondige bevolkingen te maken, Saddam was door de golfoorlog vleugellam gemaakt, Iran geruïneerd na acht jaar oorlog,  Zionistan zat met de handen in het haar hoe de intifada te stopen, Hamas was  nog een politieke dwerg vergeleken met het seculiere Fatah, Hizbollah was nog een kleine guerrilla groep, van de Taliban of al-Qaidah had nog niemand  gehoord, de PLO was bereid tot vredesgesprekken, Syrië was haar beschermheer en wapenleverancier kwijt, in Algerije werden er voor het eerst vrije verkiezingen gehouden, in Marokko, Tunesië, Jordanië  moesten regimes noodgedwongen meer politieke vrijheid toestaan, in Pakistan was na een decennium van militaire dictatuur een civiele regering aan de macht, in Indonesië roerde de bevolking zich steeds meer, in Turkije wonnen de democratische krachten steeds meer terrein, het Islamisme als politieke ideologie was nog niet alomtegenwoordig.

Het laatste decennium van de vorige eeuw was kortom het moment om naast de omwenteling in Oost Europa, de voortschrijdende democratie in Latijns-Amerika, ook in de Islamitische wereld de democratische impulsen te steunen. In plaats van dat te doen ging men op de oude voet verder. Men bleef alle pro-westerse dictaturen steunen wat de meesten zijn en de enkele antiwesterse dictaturen demoniseren. De coup van de junta in Algerije werd niet veroordeeld, maar vond zelfs met instemming en steun van het Westen plaats, de financiële steun aan de Egyptische dictator werd opgeschroefd zonder dat men zelfs maar een minimum aan politieke hervormingen eiste, de Saudi’s konden zonder dat hen een strobreed in de weg werd gelegd hun Wahhabi leer exporteren naar de rest van de Islamitische wereld en naar de moslims in het Westen en hun eigen bevolking onderdrukken, de opstandelingen in Irak die de macht in 14 van de 18 provincies op Saddam hadden veroverd werden cynisch in de steek gelaten door de VS en afgeslacht door Saddam’s elite troepen terwijl het Amerikaanse leger erbij stond en toekeek, de Taliban werden uitgenodigd in de VS voor een zakenreis, er werden draconische sancties aan Irak opgelegd die het leven kosten aan honderdduizenden kinderen en het land letterlijke en figuurlijk kapot maakten, de nederzettingenbouw van Zionistan werd geen strobreed in de weggelegd, de uitgestoken hand van hervormingsgezinde Khatami die met 70 % van de stemmen werd gekozen in Iran werd genegeerd, seculiere populaire Palestijnse politici werden bewust in de kou gelaten men deed liever zaken met de dictatoriale Arafat en zijn corrupte kliek.

Twee decennia later zit men met de gevolgen van deze cynische politiek en plots roept men om meer democratie in de Islamitische wereld en huilt men krokodillentranen om de mensen in Iran. Daarvoor is het nu te laat. Het Westen heeft de kans gehad en die uit cynisch korte termijn eigenbelang niet gebruikt.

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van