Voorpagina Algemeen

Hoe moet je reageren als je als opiniemaker in ons land door moslims wordt bedreigd?

Hoe moet je reageren als je als opiniemaker in ons land door Moslims wordt bedreigd? Die vraag stond vanavond centraal in de uitzending van talkshow Knevel en van den Brink. Nou je kunt bijvoorbeeld reageren zoals “pro-blogger” Robert Engel dat doet, gewoon steeds meer voelen voor deportatie van 1 miljoen Nederlandse moslims. Simpel, en probleem meteen verholpen, nietwaar? Tenzij die moslims wifi in de deportatie-trein hebben, want dan zijn ze (tot de eindhalte) uiteraard nog steeds in staat om met virtuele bagger te smijten.

Je kunt je ook als “pro-blogger” afvragen of losers die het leuk vinden om moskeegangers willekeurig te beschieten met een luchtbuks niet beter een .50 hadden kunnen gebruiken. Maar er zijn praktische manieren. Je kunt zoals ene Richard je afvragen of het erg zou zijn om een ‘moslimgekkie’ eigenhandig de kop af te hakken, en of je daar uiteindelijk ook gewoon lol aan beleeft? Dubbele winst! Of wacht dacht ja van een varkenskop dumpen bij de ingang van de moskee, helemaal in de Ramadan-sferen. Je kunt het ook prima uitbesteden door te hopen op de wederopstanding van een islam bestrijdende Hitler.

Er zijn lui in Nederland, waaronder Knevel en van Den Brink, die impliceren dat bedreigingen door moslims vele malen erger zijn dan bedreigingen door niet moslims. Het is immers een aparte categorie. Door bewust weg te laten dat bedreigingen van niet-moslims aan politici zoals Dibi, Elatik en Abouteleb verwaarloosbaar zijn, en bij the job horen, geef je mensen die bedreigingen uiten als een tweede taal een vrijbrief om hun strijd tegen de islam voort te zetten. Knevel en van de Brink zetten dat kracht bij door iemand van het rechtse blad Elsevier uit te nodigen, of zodra het maar kan: het archetype van de ‘gevaarlijke’ baardachtige moslim een podium bieden.

Het is een gevaarlijk stukje journalistieke segregatie dat bovendien de indruk wekt dat bedreigingen door niet-moslims op andere merites beoordeeld moeten worden. Die zijn namelijk minder erg, minder dreigend, geoorloofd, en gerechtvaardigd door de aanwezigheid van het Groene Gevaar.

Wijblijvenhier.nl bestaat nu al ruim 8 jaar en heeft meer dan 3000 artikelen gepubliceerd. Slechts één keer heeft de AIVD op basis van de reacties onder de artikelen ons gedwongen om een IP-adres vrij te geven. Dat adres was – niet geheel verrassend – van een moslim. Niet-moslims worden minder snel als dreigend ervaren, zelfs niet wanneer ze met termen als ‘deportatie’, ‘afschieten’ en ‘verkrachten’ smijten.

Ik wil niet al teveel vervallen in het ‘zijdoenhetook-isme’, maar het is geen overdrijving als er in al die jaren al minstens 3000 bedreigingen/verwensingen zijn binnengekomen. Nog nooit hebben we daar aangifte van gedaan. Simpelweg omdat we ons nooit daadwerkelijk bedreigd hebben gevoeld. En mocht dat wel zo zijn, dan doen we wat een ieder zou moeten doen: aangifte. Mocht dat niet slagen, dan zien we het betrekken van de media als laatste redmiddel. Het laatste wat we willen is toegeven en de bedreigers van een bestaansrecht voorzien.

Gek genoeg hebben ‘islamkritische’ denkers de indruk dat het andersom werkt: eerst via de media jezelf in een slachtofferrol positioneren en daarna eventueel de rechtsgang.

Een zorgwekkende verdraaiing.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim