Voorpagina Algemeen

ReFlex, de Medicijnman

Het weer in Nederland is één van de dingen die ik graag zou willen missen als kiespijn (Brufen Bruis 600 mg 3x per dag). Aan de andere kant is dat wel weer een mooie bron van inkomsten in ?mijn? apotheek. Want de pijnstillers, hoestdranken en neussprays vliegen als warme shoarma-broodjes (Döner Kebab 250 gram 1x per week) over de toonbank. Hierbij dus wat tips en adviezen om de winter enigszins relaxed door te komen.


– Je hebt slechts wat keelpijn en voelt je niet echt ziek of grieperig:

Drink koud water en sabbel een beetje op iets, maakt niet uit wat: een snoepje, een dropje of je duimvinger. Daarnaast kan je een paar keer per dag gorgelen met wat keukenzout-oplossing (1 afgestreken theelepel zout in een glas water).

– Je kan geen normaal gesprek op MSN voeren, omdat je constant moet hoesten:

Probeer sowieso veel te drinken (2 liter meer dan normaal), waarbij vooral warme dranken de voorkeur hebben. Je kan daarnaast af en toe een heerlijk lepeltje honing in je mond laten smelten, maar daar schiet de apotheker dus niks mee op.

Heb je van die droge prikkelende hoest zonder slijm, haal dan dus even een lekker flesje Noscapine-stroop bij de apotheek. Heb je van die vieze hoest waarbij ook slijm meekomt, dan heb je de keuze uit een ruim assortiment met o.a. Acetylcysteïne / Fluimicil en Broomhexine / Bisolvon. Om de hoest te verzachten heb je daarnaast ook een aantal andere smakelijke drankjes, zoals de Mixtura Resolvens en Tijmstroop.

– Je neus is zo erg verstopt, dat je niet weet waar je ?t moet zoeken:

Je kan natuurlijk boven een kom water met een handdoek over je hoofd lekker stomen, maar ook hiermee schiet de apotheker weinig op. Je zou daarom hierin een inhalatiecapsule (met bijv. kamfer, menthol, kamille) of wat stoomdruppels (bevat meestal wel alcohol) kunnen oplossen.

Maar het makkelijkste is misschien toch een Xylomethazoline-neusspray. Je neus is weer vrij snel open en je kan weer lekker ademhalen, maar gebruik het niet langer dan 5 dagen, want voor je het weet ben je eraan verslaafd. Ben je echter al een junk, neem dan voor de zekerheid een veilige neusspray met fysiologisch zout-oplossing.

Dat zijn wel even genoeg adviezen om de winterperiode door te komen, lijkt me. Voor de volledigheid wil ik er nog wel bij vermelden, dat dit alles geldt als je verder gewoon ?normaal in orde? bent. Ben je echter zwanger, gebruik je nog andere medicijnen of ben je nog maar een klein schattig baby?tje, dan kan je niet alles wat hier staat gebruiken.

Omdat er zoveel keus is, kan je daarom altijd het beste met je klachten naar de apotheek, die je dan het juiste middel kan geven dat het beste bij jouw situatie past. Tegenwoordig kan je voor medicijnen ook terecht bij de Kruidvat of Etos, maar die hebben meer verstand van shampoos, deodrants en de aanbiedingen van de week. Kom dus voor al uw medicijnen en vragen naar de apotheek, dat is het beste voor U (en voor mij)!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van