Voorpagina Politiek

Als je het even niet weet

Philip Freriks toch, de arme man. Afgelopen maandag vroeg hij zich in een ‘live’ gesprek met een correspondent af of de opstandelingen in de regio Xinjiang gelieerd zijn aan Al Qaida! Huh, die snapte ik even niet?!?!?!?!? Wat hebben die gladgeschoren Chinezen in hemelsnaam te maken met Al Qaida?!! Ik weet het niet, maar de correspondent ter plaatse, die op dat moment enkele uren geleden was geland – dus nooit op de hoogte kon zijn van de situatie, dus eigenlijk meer voor de ‘show’ gebeld werd – wist het duidelijk ook niet! Logisch, begrijpelijk en oprecht blij dat de man zich hier niet aan waagde. Maar het stellen van de vraag zegt wat mij betreft al genoeg.

Freriks benadrukte met deze enkele vraag (zelf bedacht of niet) nog maar eens hoe triest het gesteld is met de mensen die de middelen, kennis en potentie hebben om ons van relevante informatie te voorzien. Het benadrukt nog meer eens hoe strikt de frames van moslimberichtgeving gehanteerd worden; opstandige moslims tegen niet-islamitische regering = zo goed als terreur = bijna altijd Al Qaida (totdat het tegendeel bewezen kan worden). Berichten die niet in dit frame passen worden al te vaak genegeerd of vervormd. De functie van ‘nieuws’ is dus allesbehalve het wereldbeeld verbreden. Er vindt al te vaak juist het tegenovergestelde plaats; het benadrukken van vooroordelen, het herkenbare presenteren en het voeden van de knorrende onderbuiken. Ik geloof echter niet dat Philip er een verborgen agenda op na houdt, snap ook dat hij er in zijn laatste jaren de kantjes vanaf loopt, maar hij heeft het gewoon nagelaten om eens een keer af te wijken van die simplistische conflictbenadering. En dat irriteert me zo nu en dan, niet altijd.

Maar beste Philip, mocht u dit lezen; misschien is het verstandiger om de volgende keer dieper in te gaan op hetgeen u bespreekt. Misschien is het verstandiger als u zich vooraf het volgende had afgevraagd:

1) Welk belang heeft Al Qaida bij een opstand in China? Goede vraag. 

2) Hoe is die onrust ontstaan, welke rol speelt de Chinese regering hierin? Dat de Chinese overheid het niet zo nauw neemt met mensenrechten (van minderheden) is een understatement.

3) Wat is terreur nou precies en is daar in dit geval sprake van? Een politieauto omgooien kan als terreur worden gezien; 150 demonstranten doden – er nog eens 1000 verwonden – neigt er misschien iets meer naar. 

4) Wie, wat en waar ‘da hell’ is Al Qaida? Overal, dus waarschijnlijk ook in China. Of: op heel veel plaatsen, maar niet per definitie tussen de moslims in China, ook al hebben we het over acht miljoen moslims waarvan we niet verwacht hadden dat ze in China bestonden. 

5)Waarom noem ik, Philip Freriks, juist Al Qaida? Als we dan toch bezig zijn was het misschien handiger geweest om ETIM te noemen?

6) Waarom baseer ik me voornamelijk op de visie van de Chinese overheid? Zou het kunnen zijn dat de Chinese overheid baat heeft bij een bepaalde voorstelling? Zit er dik in.

Tsjah we zullen nooit weten wat er op dat moment in u hoofd speelde, maar moet toch bekennen dat ik het wel heel erg karig vindt allemaal. Het is blijkbaar makkelijk geworden om in het geval dat u het even niet weet (niet kritisch te zijn maar) te refereren naar het ‘bekende’, ook al heeft dat er geen hol mee te maken. Jammer hoor.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim