Voorpagina Algemeen

‘Homorechten worden je in Nederland door de strot geduwd’

Vandaag werd op verzoek van de politie een tweet van cabaretier Menno Stam verwijderd: “Zo, straks lekker naar ‪#‎Artis‬, homo’s kijken. Of nee, aapjes…! Haal die twee nog altijd door elkaar. Echt nodig hoor, zo’n ‪#‎gaypride”.‬

De tweet zou volgens de politie door allochtonen weleens gelezen kunnen worden en aanleiding kunnen zijn om rotzooi te trappen. WBH’er Noureddine Steenvoorden reageerde op Facebook op dit opmerkelijke bericht:

Bizar. Vroegah zou je om de tweet lachen; later zouden we zo’n cabaretier een onhaalbaar proces aandoen wegens discriminatie; nu hebben de allo’s het gedaan voordat er überhaupt wat gebeurd is. Ik zeg: we beleven hier de kleinburgerlijke versie van het Minority Report. Maar zonder Tom de Cruisert.

Dat er onder veel niet-westerse allochtonen nog altijd intolerantie is jegens homoseksuelen is helaas de realiteit. Aanpakken die handel. Maar impliceren dat de intolerantie alleen onder allochtonen voorkomt rijmt toch niet helemaal met de realiteit. Uit onderzoek blijkt het volgende:

Over de etniciteit van daders is in de (Nederlandse) pers veel geschreven. Daarbij wordt de indruk gewekt dat de meeste daders van homonegatief geweld van allochtone afkomst zouden zijn. De cijfers zijn daar echter niet eenduidig over. Uit de eerste analyse van de cijfers van de politie blijkt dat in de eerste helft van 2008 86% van de daders van autochtone Nederlandse afkomst was en 14% van de daders van allochtone afkomst. Deze verhouding komt min of meer overeen met de verhouding tussen autochtonen en allochtonen in de Nederlandse bevolking. Hoger zijn de cijfers van het onderzoek van de UvA (Buijs 2008): in Amsterdam was 64% van de daders van niet-Nederlandse afkomst, 36% was van Marokkaanse afkomst. 36% was van autochtone Nederlandse afkomst, wat ongeveer overeenkomt met het percentage autochtone Nederlandse jongeren tot 24 jaar in Amsterdam (39%). Het percentage allochtone jongens in Amsterdam is hoger dan elders in Nederland. Homonegatief geweld lijkt dus evengoed een probleem van autochtone Nederlanders als van allochtone Nederlanders.

Bron: Movisie

Ook antropoloog Sinan Cankaya constateert hoe de ‘allochtoon’ in tegenstelling tot de ‘beschaafde’ autochtoon wordt geportretteerd:

Een greep uit de ’tolerante’ reacties op Telegraaf.nl:

Foto: Scott Beale via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie