Voorpagina Gastarbeiders

Een confrontatie met de journalist

Nourdeen Wildeman is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Hoewel ik geen exacte datum meer heb om op terug te vallen, vermoed ik dat het ongeveer een jaar geleden was. Ook weet ik niet meer precies hoe de link tot stand was gekomen. Hij was ongeveer een jaar ervoor begonnen aan zijn boek, ik was ongeveer een jaar ervoor Moslim geworden. Een belangrijk deel van zijn boek speelt zich af in Islamitische sferen van rond de achtste eeuw. Om een waarheidsgetrouw beeld te kunnen schetsen in zijn roman, zoekt hij informatie over een aantal Islamitische uitgangspunten. En zo eindigde Dennis l’Ami bij mij in de woonkamer.

Dennis en ik kennen elkaar al jaren van naam en gezicht, delen een aantal vrienden en hebben een aantal overeenkomstige interesses, maar hebben nooit echt onderling contact gehad. Het gesprek komt echter gemakkelijk op gang, zeker als blijkt hoe oprecht zijn interesse is in Islam. Ik besluit te vertrouwen op zijn goede bedoelingen. Hij vuurt vele vragen op mij af en ik doe mijn best daar waar mogelijk een antwoord te formuleren. De hoofdpersoon in zijn boek, Radboud, maakt een flinke reis door het Europa dat door het Frankische rijk wordt gedomineerd. In een Moors kamp in de Pyreneeën ontmoet hij de jonge Moslim Shafiq. Tussen hen beide ontwikkeld een vriendschap die cruciaal is voor de verloop van het verhaal. De Islam speelt hierin geen geringe rol. Ik probeer Dennis zo goed mogelijk te helpen, ook door hem een aantal boeken over Islam uit te lenen.

Een tijd lang hoor ik niets meer, tot gisteren een lokaal nieuwsblad door de brievenbus komt. Er staat een artikel in met in grote telegraaf-achtige letters de kop ‘debuutroman: confrontatie met islam’. Binnen 24 uur nog meer nieuws over het boek, nu via een berichtje dat op mijn beeldscherm verschijnt. Het is een mailtje van Dennis.

“Salaam,
Heb je De Courant gelezen? Zelfs een roman die de hoogstaande cultuur van de Abbasyden beschrijft weten ze om te draaien tot ‘een confrontatie met de Islam.’ Goed, ik ben geen moslim maar begin geloof ik te begrijpen waarom het moeilijk is moslim te zijn in dit land…mijn boek is juist het tegenovergestelde van wat er gesuggereerd wordt in de titel. Pffff…
Salamlar, Dennis”

Gelukkig heb ik het mailtje eerder gezien dan de krant. Het lokale weekblaadje heeft niet zo’n hoge prioriteit bij mij. Maar als ik alleen het artikel had gezien, niet zijn mailtje, zou ik wel zijn geschrokken. Ik heb tenslotte een (natuurlijk slechts kleine) bijdrage geleverd aan dit werk. Ik heb Dennis mijn vertrouwen gegeven. En om dan te lezen dat hij er een ‘confrontatie met de islam’ van heeft gemaakt…

Dennis heeft zijn uiterste best gedaan om zich te verdiepen en zelfs te verplaatsen in de moslims uit de achtste eeuw. Hierdoor is zijn inhoudelijke kennis over Islam en haar volgelingen in die periode toegenomen. Het is dan niet onwaarschijnlijk dat je inzicht in de discussie rondom de Islam van vandaag de dag ook toeneemt. Toch blijft dat iets rationeels, ver van je bed en niet heel persoonlijk. Het maakt extra indruk wanneer het ineens wél jouw domein betreed, wanneer iets waar je je met liefde en passie aan hebt toegewijd, op zo’n manier in de pers wordt weggezet. Alsof het deel is van het ‘Islam Debat’, iets aanvallends, terwijl je eigenlijk juist liefdevol en respectvol te werk bent gegaan. Onbedoeld heeft Dennis l’Ami even mogen proeven, even mogen voelen, hoe het is om moslim te zijn in de 21ste eeuw.

Dennis L’amie | De Eeuwige Mens | 300 blz | ISBN 978-90-484-0993-8 | € 19,95

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van