Voorpagina Algemeen

Aboujahjah keert terug naar Europa: ‘Ik heb nog een gevecht af te maken, ook in Nederland’

Dyab Aboujahjah keert terug na 7 jaar in Libanon te hebben gewoond terug naar België. Een politieke terugkeer die altijd al in de planning stond, aldus Aboujahjah in het Belgische dagblad De Standaard. Hij verklaart dat er nog een ‘gevecht moet worden uitgevochten’. Tegenover Wijblijvenhier.nl verklaart hij dat hij zijn pijlen ook richt op Nederland.

Aboujahjah was de politieke leider van de AEL (Arabisch Europese Liga). Die beweging kwam in 2002 onder druk te staan wegens ongeregeldheden. Zijn missie is om bij te dragen aan de emancipatiestrijd van de allochtone gemeenschap in Europa: “De problematieken manifesteren zich ook in Nederland en ons project zal ook daar bodem krijgen. We zullen op een constructieve manier ijveren om een volwaardige burgerschap voor iedereen te verwezenlijken, dus ook in NL.”

De in Libanon geboren activist stichtte in 2000 de Arabisch Europese Liga, die hij later ook in Nederland en Frankrijk op de kaart probeerde te zetten. Deze beweging was omstreden, mede doordat de charismatische polemist – en gevreesde debater – veel jongeren achter zich wist te krijgen.

Op de vraag of het verleden hem nog achtervolgt verklaart Aboujahjah tegenover Wijblijvenhier.nl: “Ik ben ondertussen tien jaar ouder. Ik heb zeker veel geleerd en zal fouten van het verleden niet maken, maar wel de goede zaken meenemen. Het is nog te zien of de andere partij ook rijper en wijzer is geworden. Dat er weerstand tegen gelijkheid en emancipatie zal komen uit bepaalde kringen is zeker. Maar we blijven constructief en hoopvol.”

Wat vaststaat is dat hij niet verder zal gaan onder de noemer ‘AEL’: “We hebben iets nieuw nodig. Breder, niet ideologisch en inclusief. De AEL is een begrip geworden, waar we trots op zijn. En we koesteren dat verleden, maar we kijken naar de toekomst.”

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie