Voorpagina Media

Nieuwe moslimomroep scoort bedroevend slecht

De nieuwe moslimomroep ‘MO’ weet vooralsnog geen hoge ogen te gooien. Sterker nog, de kersverse omroep scoorde afgelopen week abominabel slecht, er keken landelijk slechts 5.000 kijkers met een kijkdichtheid van 0,0 %. In perspectief: in mijn geboortedorp Oost-Souburg wonen 10.000 mensen. Met andere woorden: naast wat familieleden van de redacteuren en mensen die toevallig hun tv aan hebben laten staan, kijkt er helemaal niemand. 

Screenshot uit het programma ‘Allahoe Akbar of Nederlandse vlag’

De nieuwe omroep is sinds 1 september redactioneel onafhankelijk (onder financiële toezicht van NTR). Dat betekent dat de tv-makers vrij zijn in het maken van programma’s. Vooralsnog leggen ze veel windeieren (heel veel!), want de programma’s die in het verleden door de NTR gemaakt werden – bijvoorbeeld talkshow De Halve Maan – haalden soms wel 100.000 kijkers. Wat overigens voor nationale televisie geen bijzonder hoge score is. De Moslim Omroep scoorde in het begin 30.000 kijkers, maar sindsdien gaat het slechter en slechter.

Het programma ‘Actueel’ is van de Moslim Omroep en bungelt onderaan

Hoe kan dat? Dat het Nationale Kampioenschap fierljeppen meer bezoekers trekt. Dat een sjoelwedstrijd in het buurthuis van Lutjebroek potentieel meer aandacht krijgt? Ligt het aan de tijd (zaterdag), programmering (‘Allahoe akbar of Nederlandse vlag’: serieus?) of ligt het aan het gegeven dat een old boys network die totaal geen verstand heeft van televisie maken de dienst uitmaakt? Een nieuwe omroep die een achterban pretendeert te hebben en maar 5.000 kijkers haalt, daar kun je je vraagtekens bij zetten. Bij dezen.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim