Voorpagina Ervaringen, Ramadan

Pluk de maand!

Voor de meeste mensen in dit land begon 2009 zeven en een halve maand geleden. Voor mij is het pas over negen Ã  tien dagen zover. Nou jah, gevoelsmatig dan. Net zoals men doorgaans maanden lang uitkijkt naar Kerstmis en Oud en Nieuw en even lang van tevoren bedenkt wat klaar te maken voor perfecte maaltijden op perfect georganiseerde dagen voor allesbehalve perfecte mensen, ben ik zelf sinds een dag of twee ook al bezig met een aantal voorbereidingen. En niet voor Kerstmis of Oud en Nieuw welteverstaan. Begrijp me niet verkeerd, ik ben me heel erg bewust van het ontbrekende feestelijkheidsaspect aan Rammeldan; tenzij je een lege maag, vette wallen en slappe handjes onder feestvieren verstaat. In dat geval nodig ik je uit om te feesten tot je erbij neer valt. 

Waarom vind ik het, ondanks al het gebrom, toch prettig om een maand lang af te zien en mijzelf allerlei dingen te ontzeggen? In verdediging op klassiekers als ‘Voel je je dan nog lekker als je zo lang niets eet?’ of ‘Het kan toch niet gezond zijn om in de zomer  overdag helemaal niets te drinken?’, en mijn favoriete: ‘Aan de Ramadan, is het niet moeilijk dan?’ , zul je mij zelden horen zeggen dat het best-goed-te-doen is. Maar ik krijg er altijd veel voor terug. Dat is vast een van de verschillende redenen waarom de vastenmaand voor mij het begin van het nieuwe jaar inluidt. Op één keer na, voel ik me na afloop ervan als herboren. Oké, misschien een tikje overdreven maar in het ergste geval was ik óf minder ongeduldig óf minder kieskeurig óf minder onrustig. In het beste geval én, én (en) én.

Voor de maand van start gaat, stel ik me een aantal haalbare gedragsveranderingen ten doel. Let op, niet te verwarren met goede voornemens want deze zijn net leugens. Zoals vaak dat enige leugentje de kiem van een spinnenweb aan onwaarheden is om dat aanvankelijke leugentje weg te moffelen, heb ik zelf maar al te vaak moeten ervaren dat ik meerdere voornemens nodig had om dat eerste voornemen vooralsnog een succes te laten worden, tevergeefs.
 
In het kader van ‘Nieuw jaar, nieuw vuil’ houden we thuis altijd een grote schoonmaakbeurt. Eergisteren begon ik bijvoorbeeld met het op-, of eerder wegruimen van mijn kledingkotsende kast. De lege kast heeft me ooit minder dan 60 euro gekost. Om hem zo vol te krijgen misschien wel duizenden euro’s. Eigenlijk best zonde om iedere keer weer evenveel tientjes uit te geven aan een trui die je hooguit een paar keer hebt aangehad, vervolgens afgerekend wordt door de meedogenloze trendgevoeligheid om in een voor het Rode Kruis bestemde vuilniszak te belanden. Ik kan dat geld net zo goed doneren, als je begrijpt wat ik bedoel. Je voelt het al aankomen. Gedragsverandering #1: ‘Op naar meer shopbeheersing en beduidend minder materialisme!’ -typ ik zonder enige hypocrisie op mijn gloednieuwe notebook-. Het is nog geeeeen Ramadaaaan, jongens!

Elementen twee en drie uit mijn lijst zijn mij, bij nader inzien, toch te persoonlijk om met de rest van het WBH-gros te delen. Ik weet dat ik genoeg discipline heb om me dertig lange dagen al werkend, studerend, westers levend van zonsopgang tot inmiddels rond een uur of acht ‘s avonds, te ontdoen van al datgene wat ik me op dat ogenblik probeer te ontzeggen (Probeer nou eens: ‘Don’t think of an elephant!’ en ik wed dat je de komende dertig seconden negens anders aan meer kunt denken. Best knap dus.) maar ik weet alleen niet of ik zulke gedragsveranderingen langer dan dertig dagen kan volbrengen. Daarom zal ik in mijn nieuwe jaar om de maand een denkbeeldig To-Do lijstje samenstellen. Wat nou pluk de dag? Pluk die dertig dagen bij elkaar, pluk de hele maand! En zo kun je nog wel even doorgaan…
 
PS: Eerst even in goede state-of-mind door de Rammeldagen heen zien te komen. Lijkt mij dat je dán pas over een goede doelstelling kunt spreken.