Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Media

Hans Jansen: van de universiteit naar het riool

Update: Hans Jansen overleed op 5 mei 2015. Reflex schreef dit artikel in 2013.

We hoorden de laatste jaren steeds minder en minder van onze arabist en ‘islam-deskundige’ Hans Jansen. Maar uit de krochten van islamofoob Nederland kruipt hij langzaam weer omhoog om zijn tweede jeugd te beleven.

Het stotterende ‘Orakel’

Het verhaal van Hans Jansen is eigenlijk een heel triest verhaal. Hij begon nog wel veelbelovend. Na zijn studie in Amsterdam en Leiden wat jaren doorgebracht in Egypte, op de foto gegaan met interessante ‘moefties’ en ‘sheikhs’, universitair docent geworden in Leiden. Het ging allemaal z’n gangetje, maar toch miste hij iets. Iets van aandacht.

Dat veranderde in de jaren na 9/11 en de moord op Theo van Gogh. Dit was zijn ‘Time to Shine’! In een tijd van groeiende populisme groeide hij in zijn rol van de quasi-laconieke arabist, die met zijn droge grappen en lekker lopende volzinnen (met zelfs hier en daar wat arabische termen) in korte tijd populair werd bij de media en talkshows. Dat hij de wetenschap steeds minder serieus nam en dat hij daardoor zelf niet meer serieus werd genomen door zijn vakgenoten nam hij op de koop toe.

Hoe ironisch is het dan ook dat zijn laatste grote media-optreden bij Pauw en Witteman zo’n grote afgang werd, dat zelfs zij hem moesten laten vallen. Waar hij in het begin nog lekker ongestoord en zonder weerwoord z’n gang kon gaan, waren in de loop der jaren al zijn orakels al lang en breed onderuit gehaald. Met als dieptepunt het onderstaande optreden bij Pauw en Witteman, waar de deskundige van weleer door iedereen wordt uitgelachen en simpel van tafel wordt geveegd. Z’n truucjes waren allemaal uitgewerkt. Wat overbleef was een heerlijke klassieker, altijd leuk om terug te zien:

Het leek dat hij met dit optreden voor z’n eigen einde had getekend. Maar wat schetst mijn verbazing? Hans Jansen is weer terug! Nou, terug? Een beetje alsof een gevallen voetballer uit de Eredivisie terugkeert bij een vierdeklasser zondagamateurs. Hans Jansen orakelt namelijk verder op Geenstijl. Hoe diep kan je als wetenschapper dan nog zinken? Je wordt niet meer serieus genomen door je collega’s, niet meer serieus genomen door de media, maar die drang naar aandacht hè…wat doe je eraan?

In het riool van Geenstijl is er kennelijk nog plaats voor de stank van Hans Jansen. Gelukkig voor hem is er dan toch nog een plek op aarde waar hij nog wat faam en aandacht kan vergaren. En dus plaatst hij sinds kort arikelen op Geenstijl waarin hij op weergaloze wijze de ‘participatiesamenleving’ en moslims weet te linken aan hoofstukken en verzen uit de Quran, om maar wat te noemen. Het gejuicht waarmee het wordt ontvangen, zal hem vast goed doen. Hans Jansen, een kleine opleving.

photo credit: AslanMedia via photopin cc

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van