Wat is je indruk van Nederland?
“Ik had eigenlijk verwacht dat het kouder zou zijn, de zon schijnt! Ik heb erg veel zin in het concert en kijk uit naar mijn verblijf hier de komende dagen.”
Je bent ontzettend populair, zelfs in Europa waar de meeste mensen niet eens jouw teksten begrijpen. Waarom denk jij dat vooral jij zo een grote indruk maakte?
“Ik denk niet dat het is omdat ik Palestijns ben, maar omdat voor het eerst iemand uit een vluchtelingenkamp deelnam aan Arab Idol en dan ook nog eens gewonnen heeft. Het heeft de mensen in Palestina heel blij gemaakt, het was een soort bevrijding voor hen. De mensen die op mij stemden kwamen uit alle hoeken van de wereld. Mijn overwinning stond symbool voor hoop, dat is wat mensen op dit moment nodig hebben.”
Welke boodschap verkondig je met je muziek?
“Het is een boodschap vol liefde en vrede voor iedereen. Met mijn muziek wil ik mensen samenbrengen. Iedereen houdt van muziek en muziek is daarom het krachtigste instrument voor dialoog. Ik wil de harten van mensen veroveren, niet alleen in de Arabische wereld, maar juist ook in niet-Arabische landen.”
Hoe ga je mensen die geen Arabisch spreken bereiken? Ga je ook in het Engels zingen?
Tijdens Arab Idol heb ik een Engelstalig nummer gezongen. Waarom niet? In 2014 sta ik tijdens de openingsceremonie van het WK in Brazilië met Shakira op het podium. Misschien dat hieruit nog wel meer internationale projecten gaan volgen.
Wie is je grootste voorbeeld?
“Mijn grootste rolmodellen zijn met name klassieke artiesten. Één daarvan is de Egyptische zanger Abdel Halim Hafez.”
Ahlam (jurylid bij Arab Idol) vergeleek jou met hem. Hoe vind je het om met zo legende vergeleken te worden?
“Ik vind het een eer om met hem vergeleken te worden, want hij is iemand die ik enorm respecteer en naar wie ik opkijk. Toch probeer ik wel mijn eigen weg te vinden in de muziek en mijn eigen stijl te ontwikkelen.”
Hoe is je leven na Arab Idol veranderd?
“Als je beroemd wordt kan je misschien wel meer geld hebben, maar het is belangrijk dat je karakter hetzelfde blijft. Ik heb zoals je weet geleefd in een vluchtelingenkamp [Khan Younis, Gaza]. Dat was erg moeilijk, er waren altijd veel problemen, zowel geestelijk als financieel geen pretje. Nu ik beroemd ben zal ik nooit vergeten waar ik vandaan kom. Mijn artiestenleven zal mij niet verleiden. Ik zal altijd de zoon van de vluchtelingenkampen zijn.”
Hoe houd je contact met het thuisfront?
“Mijn familie en vrienden zijn voor mij het allerbelangrijkst. Ik hou altijd contact met hen, waar ik ook ben. Je hoort weleens dat als je iets wint, je ook iets verliest. Misschien heb ik een beetje mijn familie en vrienden verloren. Helaas kan ik niet altijd fysiek bij ze zijn. Ik geef veel concerten en daarvoor moet ik veel reizen. Die optredens kunnen alleen doorgaan als ik makkelijk en snel van de ene naar de andere plek kan reizen. De vele checkpoints in Palestina maken dit voor mij onmogelijk. Daarom is wonen in Palestina voor mij erg moeilijk. Maar zodra ik klaar ben met concerten ga ik meteen weer naar Gaza.”
Dus je viert Eid al-Adha (Offerfeest) ook niet thuis?
“Ik zou het graag willen, maar als artiest heb je je verplichtingen. Je kan niet altijd rekening houden met de feestdagen. Vooral tijdens de feestdagen worden veel concerten gegeven en hebben wij het als artiesten erg druk.”
Wanneer komt je eerste album uit?
“Begin 2014”
Tot slot, welke boodschap wil je aan je luisteraars meegeven?
“Muziek brengt mensen samen, omdat het over universele onderwerpen gaat, bijvoorbeeld de liefde. We moeten ons best doen elkaars kunst en cultuur te leren kennen en respecteren.”
Dit artikel verscheen eerder op de website van FunX
Eén reactie op "Arab Idol Mohammed Assaf: ‘Ik zal altijd de zoon van de vluchtelingenkampen zijn’"
heel mooi!! en dat met muziek!! ontroert me,!!