Voorpagina Politiek

Er is een oorlogsmisdadiger in het land, en niemand die het zegt

Dit artikel is geschreven door Abu Pessoptimist

Het kan haast niemand zijn ontgaan, de Israelische president Peres is op bezoek. Gisteren deed hij de ‘Joodse dingen’: een bezoek aan het Anne Frank-huis plus de Hollandsche Schouwburg, en een toespraak voor Joodse Nederland in de Portugese Esnoga op de Jonas Daniel Meijerplein.  

Foto: World Economic Forum

Vandaag begon het universele gedeelte. Vanmorgen sprak hij in het Vredespaleis ‘achter gesloten deuren’ met rechters van het Internationale Gerechtshof.
Wat? Het Internationale Gerechtshof? Dat in 2004 de uitspraak deed dat de Westoever bezet gebied is, dat de nederzettingen illegaal zijn? En dat de zogenaamde ‘Veiligheidsmuur’ dient te worden afgebroken, omdat hij grotendeels is gebouwd binnen de bezette gebieden, in plaats van op de ‘groene lijn’, oftewel de (bestands)grens van 1967? En heeft de staat Israel die uitspraak niet al bijna tien jaar volstrekt genegeerd?

Nou, niets van te merken, tijdens Peres’ bezoek. Volgens Peres is de relatie met het gerechtshof ‘erg goed’.

“Er zijn geen problemen.” Israël ‘respecteert’ de vonnissen en advies van het Internationaal Gerechtshof.Een wereld zonder een Internationaal Gerechtshof is een ‘groot gevaar’, zei Peres. “Israël onderschrijft ten volle het doel van het hof en haar vonnissen.” 

Wat een perverse keuze om de Israëlische president langs te laten gaan bij een gerechtshof waar het land waarvan hij het staatshoofd is volstrekt niet naar luistert. Om hem dan te laten verklaren dat een wereld waar het Gerechtshof niet wordt gerespecteerd ‘een groot gevaar’ is en dat Israel het doel van de vonnissen van het hof ten volle onderschrijft. Ik zou wel eens willen weten wie dit heeft bedacht. Ik vrees eigenlijk Peres zelf, in de hoop dat hij de langzamerhand toch wel steeds verder doorgedrongen notie dat Israel al jaren een loopje neemt met het internationale recht, wat kan terugdringen.

Ik vrees ook dat dit ook precies datgene is waar het hele bezoek van Peres om draait: een charme-offensief om het beeld van Israel wat op te poetsen. Er staat ons nog een toespraak in het parlement, een lunch met premier Rutte en een diner met koning Willem Alexander te wachten. Een Ander Joods Geluid stuurde een persbericht uit waarin het minister Timmermans en de parlementsleden vraagt hem kritisch tegemoet te treden. Het stelt bovendien dat de eer die Peres ten deel valt om de Eerste en Tweede Kamer te mogen toespreken (iets wat zelden gebeurt), voorbarig is. ‘

‘Laten we hem die eer gunnen zodra Peres woorden heeft omgezet in daden, en het Israëlisch-Palestijnse conflict daadwerkelijk vreedzaam is beëindigd,” aldus EAJG. EAJG was ook (mede) verantwoordelijk voor een advertentie in de Volkskrant met een vergelijkbare oproep.

Ik denk dat die oproep wat te laat komt. Het was sowieso een beetje een raar initiatief om Peres uit te nodigen voor een staatsbezoek, waarbij hij volop mag doen waar hij het beste in is: fungeren als ‘gematigd’ uithangbord voor een onverzoenlijk rechtse regering, waarvan hij dan de scherpe kantjes met zoete en vreedzaam klinkende teksten wat probeert bij te slijpen.

Degene die daarvoor verantwoordelijk was en kritisch tegemoet getreden moet worden is niet zozeer Peres zelf, als wel minister van Buitenlandse Zaken Timmermans die hem heeft uitgenodigd. Timmermans zadelt Nederland trouwens vermoedelijk ook op met een vervolg, want het moet wel heel raar lopen als Peres Willem Alexander en Maxima straks tijdens het diner op het paleis, niet gaat uitnodigen voor een tegenbezoek. Ik weet niet precies welk doel Timmermans met deze vertoningen van schijnbaar uiterst warme verhoudingen wilde dienen. Maar EAJG kan waarschijnlijk alvast gaan nadenken over de tekst van de advertentie die het dàn zou willen plaatsen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Abu Pessoptimist

Foto: World Economic Forum via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie