Voorpagina Ervaringen

Met een glimlach het huwelijk in

Ze vertelde me met een glimlach dat ze zou gaan trouwen. Ik had haar ogen nooit zo zien glinsteren en de opluchting die van haar af straalde, zette mij aan het denken. Ze ging altijd al als een mooie, zelfstandige vrouw door het leven, maar toch vroeg ik me stiekem altijd af waarom ze nog niet getrouwd was. Toen we eenmaal aan het praten waren, kwam ik erachter waarom ze het huwelijksbootje nog aan de kant liet wachten. De ideale man voor haar was ze simpelweg gewoon nog niet tegen gekomen. Laat ik het beter zeggen, hij was altijd aanwezig maar de weg naar grotere plannen was gevuld met obstakels die ze allebei uiteindelijk overwonnen hebben. De kans om de helft van hun Imaan te vervullen hebben ze met beide handen aangegrepen. En nu was het dan zo ver, samen als man en vrouw door het leven gaan. Het was voor ons tijdens het gesprek meer dan logisch dat we het belang van het huwelijk onder de loep namen. Een lange discussie van een aantal uur bracht ons op een antwoord.

Wij als moslims leren aan de hand van het leven van de Profeet (vzmh) hoe we onszelf behoren te gedragen in bepaalde situaties. Maar, toch valt er nog veel bij te spijkeren als het gaat om de manier waarop we spreken, waarop we handelen maar vooral de manier waarop we met anderen omgaan. Diep in ons achterhoofd weten we dit wel, maar een verandering aanbrengen, blijkt vaak moeilijker dan het is. Wanneer je trouwt, heb je iemand om je heen die je constant behoort te motiveren om bepaalde gedragingen te verbeteren. Een positieve ontwikkeling in je manier van denken, doen en laten wordt vereist op het moment dat je met iemand samen leeft. En hier en daar een Islamitische oppepper, die we allemaal wel kunnen gebruiken, zorgt voor een concreet streven in je leven. Een streven naar méér. Een droom, om ooit hand in hand het paradijs binnen te wandelen als man en vrouw.

En dat is iets wat ik mijn vriendin A en haar echtgenoot N, van harte toe wens. Moge Allah de twee paden die jullie hebben bewandeld één maken en jullie de kracht, de liefde, het geduld en het respect geven om bij elkaar te blijven. In dit leven, maar ook in het hiernamaals inshAllah. Ameen.

ps. je zag er beeldig uit mashAllah!