Voorpagina Islam, Politiek

‘Kunnen we aub gewoon verder in vrede leven stelletje pannenkoeken’

Het debat ‘De Toekomst van de Islam in Nederland’ in De Balie blijkt een commercieel feestje te zijn. Terwijl het gesprek tussen Hans ‘Stotterende Orakel’ Jansen, Abdul-Jabbar van de Ven en Okay Pala met veel bombarie werd aangekondigd, lijken ze het achter de coulissen prima met elkaar te kunnen vinden. Dat is ook niet vreemd, extreemrechtse types vinden elkaar doorgaans prima.

Van der Ven en Jansen schreven eerder een boekje met de titel ‘Bombrieven’ onder de paraplu van uitgeverij Van Praag. En na de avond gaan ze boeken signeren en verkopen, onder het toeziend oog van Van Praag. Samen. Kopje thee erbij. Polderend. De avond wordt georganiseerd door René van Praag. Van Uitgeverij van Praag. Ik hoor je al denken; het enige wat de avond mist is Praag als locatie.

Van Praag heeft ook een leuke rel gecreëerd rondom het evenement. Eerst wilden de lui van de vorige locatie de avond toch niet meer faciliteren, en daarom zocht Van Praag dus de media op. Daarna hielp Geenstijl – de werkgever van Hans Jansen – mee aan de promotie door iets te berichten over vrouwen die niet bij de mannen wensen te zitten.

Ik snap best dat het tegenwoordig zo werkt, dat je flutboekjes zo aan de man moet brengen. Maar de gasten presenteren als vooraanstaand en representatief gaat me een beetje te ver.

Hans Jansen is geen vooraanstaande arabist. Hans Jansen is de Henk Bleker van de wetenschap. En Abdul Jabbar van de Ven lijkt me verder een onschuldige en niet al te mediagenieke, maar verder aardige kerel. Maar gezien zijn uitspraken in het verleden ook niet echt de doorsnee moslim in Nederland. En Okay Pala is woordvoerder van Hizb-ut-Tahrir (wie?): wat hij daar te zoeken heeft mag Joost weten.

Het is een beetje de poldervariant van Bush & Bin Laden, zoals een vriend van me opmerkte: “Tegenstanders die in grote lijnen hetzelfde denken. Maar waarbij de rest van de wereld denkt: hallo, kunnen we aub gewoon verder in vrede leven stelletje pannenkoeken?!”

En samenleven doen we al: wat die extreme marginale geluiden je daar in dat gekke Amsterdam ook wijs proberen te maken.

Ik wens iedereen overigens veel plezier toe. En aan alle gasten: vergeet die boekjes niet te kopen. Maak meneer Van Praag blij. De schoorsteen van dé uitgever moet immers roken; het ‘islamdebat’ fungeert daarbij slechts als brandhout.

Op naar het volgende feestje. Want meer is het niet.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim