Voorpagina Cultuur

Nieuwe muziekvideo Doc Jazz: ‘De Nieuwe Generatie’

Tariq Shadid, in de muziek beter bekend als ‘Doc Jazz’, is de in Nederland geboren en getogen Palestijnse chirurg met muzikale talenten, die hij inzet voor de Palestijnse kwestie. Hij beoefent zijn beroep inmiddels al jaren in de Emiraten, maar trad recent nog met zijn enorm gevarieerde verzetsmuziek op in Rotterdam. Vandaag is zijn nieuwe song ‘Al Jeel Al Jadeed’ op Youtube uitgekomen.

Moeiteloos bespeelt ‘Renaissance Man’ Doc Jazz als autodidact vele verschillende instrumenten, zowel Westerse als Arabische, zonder een noot te kunnen lezen. Met zijn warme stem zingt hij in drie talen over verschillende mensenrechtenkwesties, al gaat het in hoofdzaak over Palestina. Hij heeft inmiddels al 100 nummers uitgebracht, die online te beluisteren zijn. Hij neemt alles zelf op in zijn eigen studio.

In de zomer kondigde hij op zijn website ‘The Musical Intifada’ aan het over een andere boeg te willen gooien. Hij is begonnen aan een geheel Arabischtalig album. In zijn oudere repertoire komen al Arabische nummers voor, maar tot nu toe was de meerderheid van zijn songs in het Engels. Ik ben al jaren een grote fan van die nummers, met hun wijze en diepgaande teksten en swingende muziek, maar een geheel Arabisch album leek me toch echt een interessante wending.

Vandaag is dus het eerste nummer van deze collectie op Youtube verschenen, met een muziekvideo die in Gaza is opgenomen onder leiding van de beeldschone artieste Shahd Abusalama, die zelf ook in de clip een rol speelt. Hoe dit precies tot stand is gekomen ondanks de moeizame situatie daar is in detail te lezen op zijn website, maar het komt er op neer dat meer dan 20 Palestijnse jongeren mee hebben gewerkt aan de clip voor het nummer ‘Al Jeel Al Jadeed’. In het Arabisch betekent dit ‘De Nieuwe Generatie’. Veel van deze jongeren zijn in de ‘blogosfeer’ en op Twitter bekend door hun updates uit Gaza in moeilijke tijden.

Enkele weken geleden gaf Doc Jazz aan vijftig mensen de kans om als ‘pre-release’ de mp3 van het nummer te beluisteren, en ik heb die kans niet laten lopen. Ik was buitengewoon aangenaam verrast door het unieke nieuwe geluid van het nummer. Ook de boodschap sprak mij enorm aan: een beklag over de situatie in de Arabische wereld die langs sektarische lijnen uiteen wordt gescheurd, gepaard gaande met een dringende oproep tot eenheid. Werkelijk een fantastisch nummer! Ik keek dan ook al lang uit naar de videoclip, en nu is die er dan eindelijk.

Wat er echt bijzonder is, is de kracht waarmee deze positieve oproep tot tolerantie, saamhorigheid, en acceptatie van diversiteit in muzikale vorm tot expressie wordt gebracht. Omdat ik Arabisch versta, komt de boodschap bij mij echt goed aan.

Wat de video betreft, ik vind hem werkelijk fantastisch! De kinderen, de jongeren, de positiviteit, de humor, de bewegingen, maar ook de uitstraling van positieve energie die ervan uit gaat, typisch voor de onbreekbare geest van het Palestijnse volk. Het hele product is immers 100 % door Palestijnen gemaakt, dus dat zou voor de hand liggen, maar toch.

Vaak brengen Arabische liedjes en video’s over serieuze onderwerpen je immers in een melancholieke stemming, maar voor deze clip geldt absoluut het tegendeel. Het lijkt erop dat ‘De Nieuwe Generatie’ zich toch op een andere manier wil uiten. Voor hen die geen (Palestijns) Arabisch kunnen verstaan zijn er Engelse ondertitels, dus niets hoeft je te weerhouden om zelf ook eens te kijken en te luisteren. Wat mij betreft is het zeer de moeite waard!

Op tweejarige leeftijd heeft Sadika Arab de prachtige Riffijnse bergen ingeruild voor het groene Nederland. Als je haar vraagt wat ze als kind het liefst deed, dan zet ze een grote glimlach op en zegt: 'lezen in een boom'. Voordat ze wist dat je de boeken uit de bibliotheek mee mocht nemen naar huis, besteedde zij daar uren achtereen, lezend. Inmiddels heeft ze niet meer zoveel tijd om te lezen en luistert ze ook liever naar haar eigen gedachten dan die van iemand anders. Gedachten die ze opschrijft en soms deelt met anderen. In haar schrijven probeert ze haar passie voor rechtvaardigheid en filosofie samen te laten komen.

Lees andere stukken van Sadika