Voorpagina Maatschappelijk

Dronken ezels verdwalen niet

Sometimes a poem happens like this one:

The mule I sit on while I recite
Starts off in one direction
But then gets drunk

And lost in
Heaven.
(Hafiz, c1320-1389)

Toen Guusje ter Horst de blaastest voor voetgangers te berde bracht, was ik even vergeten dat ze zelf ook al een keer haar auto om een boom dreigde te parkeren. Ik was afgeleid omdat Hero B. te ’s Gravenhage inmiddels iets nieuwswaardiger was. Hero Brinkman, PVV-meneer, die ons de klassiekers: dan maar het leger erop af, schiet ze door de knieën, deporteren die handel, als je slechts denkt aan…(vul maar iets etnisch of religieus in) dan gooien we je er uit. Juist ja, die Hero Brinkman, die in de schimmige tussenwereld van pers en politiek een foutje had gemaakt. Een bacardi-cola teveel volgens hem. Meerdere baco’s over het randje volgens de barman.

Brinkman had op een mooie nazomeravond een flink stuk in zijn kraag gezopen en werd door de barman verdere alcoholische service geweigerd. Toen de barman effe opzij keek, glipte hij zelf achter de tap en rolde er even een baco’tje uit. Chapeau vent!

Toen de barman dit door kreeg en de beveiligers erbij haalde, draaide het een en ander uit op een ‘fisticuffs’- een klassiek potje "niet lullen maar poetsen". Althans, dat is een van de verklaringen. Brinkman kroop de volgende ochtend diep door het stof in een persbericht waaruit bleek dat hij een drankprobleem had en er hard voor zou knokken om er weer uit te komen.

Een aantal gedachten vlogen door mijn hoofd als paradijsvogels:

1. Hoe Amerikaans! Megaminty crisismanagement. Niet als een dumkopf het incident bagatelliseren maar het zelfstandig opblazen en de eventuele media die het Nieuwspoortverdrag schenden zo voor zijn.

2. Wat een rotstreek van die Ter Horst. Ik durf te wedden dat ze allang wist van Hero’s drankprobleem. Zie je nu wel, zo’n vies achterbaks cordon sanitaire!

3. Ik vertrouw er geen bal van. Stel die man is echt alcoholicus: dat is spijtig. Het is ook moedig om dit en plein public toe te geven. Veel sterkte gewenst. Waarom dit dan pas doen na zo’n incident, maar wel (als ik de gratis kranten mag geloven) pas na een hoop geroezemoes?

4. Waarom die mishandeling ontkennen? Je gaat me echt niet vertellen dat je dronken genoeg bent om achter die bar te klimmen en eigenhandig jezelf te bedienen (diefstal!) en vervolgens zonder klagen te verdwijnen achter de tap vandaan. Echt wel dat er een duwtje hier, een duwtje daar is uitgedeeld (mishandeling!).

5. Er is een reden waarom Allah swt alcohol verboden heeft: "Voorzeker, door middel van wijn en kansspelen wenst Satan onder u vijandschap en afgunst te zaaien en u af te houden van het gedenken van Allah en van het gebed." (VBQ al Ma’ida: 90-91)

Ach, ja, maar dat gedeelte wordt vast wel in de doofpot gestoofd. Misschien zijn er zelfs wel mensen die hem een beetje zielig gaan vinden. Zijn opperhoofd heeft alvast de gebruikelijke mediastrategie gehanteerd: knuppel in het hoenderhok (persbericht) en telefoon uit. Het werkt iedere keer!

En toch… en toch… de volgende keer dat Brinkman iets over rel-, hang- of straatjongeren poneert, zal ik toch denken: ach die zuiplap, hoe vaak zal ie lazarus in het parlement hebben rondgehangen, misschien zelfs wel gestemd hebben. Daarnaast zal ik denken: tja, wel je persoonlijke probleem toegeven maar niet het bijkomend gedrag. Beetje makkelijk en consequentieloos.

Opstappen met je donder of de volgende motie die je indient, moet er een zijn in de trant van: totaal alcoholverbod!

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van