Voorpagina Islam, Wetenschap

Niets Onder Controle

"De mens in de kosmos: niets onder controle." Onder die titel gaf Govert Schilling ons tijdens de eerste dag van het symposium ‘de Veerstichting’ een inzicht in de nietigheid van de mens. Hij gaf een voorbeeld van explosies aan het oppervlak van de zon. Deze sturen elektrisch geladen deeltjes de ruimte in, waardoor bijvoorbeeld in 1989 in Canada de stroom uitviel. De Aarde stelt weinig voor. De diameter van de Aarde is een honderdste van die van de zon. De zon is weer een van de honderden miljarden sterren in de melkweg en deze melkweg is weer een klein deel van het heelal. De Aarde zoals wij deze nu kennen is het resultaat van explosies, samenklonteringen, uitbarstingen en ‘momenten van rust’. Het kan voor de mens ook weer zo afgelopen zijn door bijvoorbeeld een inslag van een meteoriet of een onverwacht grote explosie aan het oppervlak van de zon. Zijn conclusie was interessant.


Dit is niet de Aarde…

"De mens is een control freak en wil alles beheersen. Het is alsof wij heer en meester zijn van onze omgeving. Die zekerheid is schijn. Mens en aarde maken onlosmakelijk deel uit van een oncontroleerbaar heelal, waar blinde natuurkrachten en kosmische willekeur het voor het zeggen hebben. Die mysterieuze buitenaardse wereld kunnen we op geen enkele manier actief beinvloeden. In die zin zijn we overgeleverd aan de grillen van de kosmos. Grillen waar we overigens ook ons eigen bestaan aan te danken hebben."

Mijn opmerking: Misschien kunnen atheisten, gelovigen en de rest (die zich niet laat vangen in deze termen) elkaar de hand schudden. Wij weten niet hoe lang wij hier nog zijn en het kan sneller afgelopen zijn dan wij soms denken. Heb lief en leef alsof het je laatste dag is. MJ, kom er maar in!