Voorpagina Cultuur, Ervaringen, Maatschappelijk

Water In Kleine Kamer

“Waarom hebben jullie een gieter in jullie WC? Ik zie geen planten daar.” In Europa heb ik het fenomeen van ‘het met water wassen van de lichaamsdelen die de hoofdrol spelen tijdens een toiletbezoek’ slechts in Spanje en Italie meegemaakt. In Italie hadden ze een keurig mooi en modern bidet naast het toilet met lekker warm water. Dit maakte elk toiletbezoek een aangename en plezierige ervaring. Heerlijk, heb er mooie herinneringen aan over gehouden.

Ik weet niet precies waar, maar het lijkt erop dat ergens tussen Frankrijk en Belgie dit wellicht kleine doch cruciale onderdeel van beschaving is blijven steken.

En dat is erg vreemd, want elk beschaving zonder water op het toilet is gewoon incompleet en toch een beetje ‘achtergesteld’ te noemen.

In Nederland hoef ik er helemaal niet over te beginnen. En als ik het er al over heb, dan kijkt men me aan alsof ík degene ben die hier gek is? “Met water?? Je hebt toch gewoon toiletpapier?” Anno 2009 hebben we inderdaad zo’n 12 klasses van toiletpapier, varierend van veredeld schuurpapier tot geparfumeerd meerlaags zijdenzacht papier met luchtkussentjes. En dat terwijl het simpele water veel efficienter, gezonder, aangenamer en hygienischer is. Nog een reden om op Elsa te stemmen: Iedereen heeft recht op water, ook op het toilet!

In menig allochtoniaans huis kom je al verschillende creatieve oplossingen tegen om dit hiaat in de Nederlandse maatschappij te vullen: Van simpele gieters tot mooie ‘lota’s of desnoods de back-to-basics lege Spa-fles. Hoe innovatief het ook is, het blijven allemaal tussenoplossingen, die overigens wel passen in de transitiefase waar we in zitten. Uiteindelijk zal onze Hollandsche beschaving pas écht compleet zijn als de (semi-automatische of draadloze) bidet of toiletdouche hier ingeburgerd is.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van