Voorpagina Maatschappelijk

Artikel 475 eindelijk afgeschaft, maar voor sommige Marokkaanse meisjes te laat

De wet die het mogelijk maakte voor verkrachters om met hun slachtoffer te trouwen in Marokko is afgeschaft. Het parlement heeft voor het voorstel gestemd om de immuniteit die de verkrachter kreeg na het trouwen met zijn slachtoffer te schrappen uit het strafboek. Een verkrachter kon met slachtoffer trouwen om zo een gevangenisstraf en een boete te ontlopen en de misdaad “goed te maken”.

De wet zorgde wereldwijd al voor veel commotie nadat Amina Filali (16) zelfmoord pleegde. Zij werd gedwongen om met haar verkrachter te trouwen en pleegde liever zelfmoord. Drie maanden geleden pleegde een minderjarig meisje uit Tetouan ook zelfmoord doordat zij moest trouwen met haar verkrachter. Door veel internationale druk, demonstraties en een film werd Marokko onder druk gezet om deze wet te wijzigen.

Terwijl het een grote stap is naar verbetering, is het bekend van Marokko dat verandering op papier weinig zegt over werkelijke situatie in het land. Maar het idee dat trouwen de beste oplossing na verkrachtingen blijft bij sommigen helaas bestaan. Nog meer kritische geluiden op Twitter van een verbannen Marokkaanse advocaat, die zegt dat het nog alleen gaat om “onderduiken met een minderjarige” (nogal vrij vertaald) en niet per se om het verkrachten.

Marokko heeft nog een enorme weg te gaan wat betreft de mensenrechten, om nog niet eens te spreken over vrouwenrechten. Het is een stap in de goeie richting en te danken aan de standvastigheid en daadkracht van de activisten in Marokko die massaal de straten op gingen. En voor alle slachtoffers is dit een troost. Helaas voor sommigen net te laat.
cialis 20mg

Mariam is 23 jaar oud en geboren in Utrecht. Met haar HAVO diploma op zak besloot ze om Nederland even achter haar te laten en luiers te verschonen in een weeshuis in Agadir, Marokko. Na een jaar dat gedaan te hebben besloot ze Toegepaste Psychologie te studeren in Leiden. Met haar Propedeuse op zak besloot vertrok ze naar Libanon te vertrekken om er Psychologie te studeren op de wereldberoemde Universiteit van Balamand in het Noorden van Libanon. Om weer na 6 maanden terug te keren naar Nederland om haar studie af te maken zonder dat de kogels om haar oren vliegen. En nu probeert ze in Nederland idealistische en activistische Marokkanen te steunen die tegen een corrupt en ongelijk Marokko strijden.

Lees andere stukken van Mariam