Voorpagina Maatschappelijk

Marokkaanse diabetespatiënte mensonterend behandeld in Den Haag

Het is jullie misschien ontgaan, gezien het feit dat de grote nieuwszenders dit incident niet aan het licht hebben gebracht. “Diabetespatiënte aangezien voor plassende junk”. Ik had niet veel hersencellen nodig om te begrijpen dat hier iets niet helemaal in orde was.

Een 17-jarig meisje kreeg plots een hyper (te hoge bloedsuikerspiegel) en besloot om in het pashokje van de HEMA haar bloedsuikerspiegel te checken. Tot haar schrik moest zij per direct insuline spuiten. Een van de complicaties die kunnen voorkomen bij diabetes is urineverlies. De beveiligers in de HEMA en de politie dachten er echter anders over. Met haar allochtone roots moest zij wel een ‘plassende drugsjunk’ zijn. Overigens, dit is de eerste keer dat ik van deze categorie heb gehoord binnen de ‘drugsbranche’.

Je kunt bijna zeggen dat je tegenwoordig met een hyper beter buiten op straat insuline kunt spuiten, dan word je namelijk hoogstens scheef aangekeken. Liever dit, dan in een pashokje van de HEMA waar je wordt gezien voor een plassende drugsjunk. Waar je meegenomen en mishandeld wordt door beveiligers. Waar je meegenomen wordt naar het bureau en dubbel gestraft wordt: allochtonen zouden dit (liegen dat ze suikerpatiënt zijn) wel vaker doen. Zo’n ‘speciale behandeling’ zal de politie wel vaker hebben toegepast blijkbaar.

Wanneer urineverlies verdraaid wordt naar winkelvernieling. Wanneer medicijngebruik verdraaid wordt naar drugs gebruik. En wanneer je een boete moet betalen voor je hyper, nou dan weet ik dat er een stigma heerst op de allochtone bevolking.

Het heerst niet alleen, het overheerst. Een situatie als deze (het hebben van een hyper) kan een persoon met een beperking zelfs begrijpen. Het was echter niet dat de beveiligers geen informatie hadden. Ze kregen namelijk van verschillende fronten verklaringen. Een vriendin die de situatie uitlegt. Een moeder die in paniek op de deur van het HEMA-kantoor bonkt, maar geen gehoor krijgt. Medicijnen die bewijzen dat het meisje diabetes heeft.

Maar nee, het zijn vast verklaringen om onder een straf uit te komen. Je zou toch gek zijn om dit serieus tegen een 17-jarig meisje te zeggen, die net een bloedsuikerspiegel van 33.3 had. Ik hoef geen geneeskunde te hebben gestudeerd of arts te zijn om te weten dat dit veel te hoog is. In plaats van stempeltjes te drukken kan men beter de tijd steken in het ontwikkelen van algemene kennis.

Gezien het feit dat deze dame stevig door de beveiligers tegen de muur werd geduwd waarna de arts verklaarde dat ze bloeduitstortingen en zware opzwellingen heeft overgehouden aan de manier waarop zij werd behandeld. Gezien het feit dat mensen in geen enkel geval, ongeacht welke situatie dan ook, zo behandeld mogen worden. En gezien het feit dat drie verschillende betrokkenen (HEMA, beveiligers en de agenten) een duidelijk beeld hadden moeten hebben van de gehele situatie. Is dit meer dan een ‘vervelende’ situatie zoals de HEMA verklaarde? Is dit slechts een incident?

Het lijkt er niet op. Vooroordelen bij hulpverleners hebben al eerder geleid tot een ramp daar in Den Haag. Deze Poolse dame kan het helaas niet meer navertellen.

avatar

Sarah, ik dus. Even zwaaien, hoi! Een 18-jarige dame of meisje. Gek op de natuur. Wat ze later wilt worden bestaat volgens haar nog niet en moet nog worden uitgevonden. Iets met schrijven, tekenen, presenteren, eten en vreten. Tegelijk. Haar lievelingsgerecht is leesvoer. Heerlijk gerecht en volgens Sarah ook geschikt voor kinderen. Waar haar mening ophoudt begint haar gevoel voor poëzie. En wanneer de gemiddelde mens gaat slapen, begint bij haar de creativiteit op te komen.

Lees andere stukken van Sarah