Voorpagina Algemeen

Een nieuw jaar

2 januari 2005. Oeps, daar maak ik de fout weer, moet nog wennen aan dat 6’je. Dit cijfertje zorgt wel voor veel goeds. Zo begint Nederland positiever te denken ondanks financiële tegenslagen die aan gaan komen. Cohen zal de strijd tegen die betrekkelijk armoede aangaan. Grootste zorg wordt de zorg. En een minder grote zorg wordt of Het Nederlands Elftal ver gaat komen op het WK zonder Kalou.

Intussen is de Hajj (pelgrimstocht naar Mekka) in volle gang. Aan het eind hiervan is het Offerfeest. Het grote feest. In het Oosten wordt het Offerfeest het meest uitbundig gevierd. In Nederland valt op dat juist het Suikerfeest uitbundig gevierd wordt. Hoe dat komt? Nederland is meer uit op saamhorigheid. Die is meer te vinden in de maand Ramadan. Denk aan al die iftaars (etentjes na het vasten) die georganiseerd worden. De maand eindigt dan met het Suikerfeest. Het is ook een bekender feest onder de niet-moslims. Dit bevestigt de Volkskrant door in hun evenementenkalender wel het Suikerfeest te noemen maar niet het Offerfeest. Overigens wel de ‘bekendmaking van de Moslim van het Jaar‘ (dank je Anja).

Het offerfeest komt – in tegenstelling tot het Suikerfeest – ‘opeens’. Zonder veel activiteiten voorafgaand. Het offer wordt ook niet altijd hier uitgevoerd maar in het land van afkomst. Daar wordt het namelijk gegeven aan de armen die zich meestal geen vlees kunnen veroorloven.

Het is een voorbeeld van de veranderingen die de Islam ondergaat in Nederland. De kern blijft hetzelfde maar in uitvoer verschilt het van andere landen/culturen waar de Islam wordt beleden. Is zo gek ook niet. De Islam is niet alleen een religie maar een levensbeschouwing. Implementeerbaar in alle tijden en omstandigheden. En altijd geldt: de basis is hetzelfde.

Ik wens iedereen nog een gelukkig nieuwjaar toe! En voor mensen die niets hebben met het Christelijke kalender: nog een maand en dan is het de Islamitisch nieuwjaar!

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal