Voorpagina Fatwa

Fatwa: Twee jaar langer werken

Het kabinet verhoogt de AOW-leeftijd in twee stappen naar 67 jaar: in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die lang en substantieel gewerkt hebben kunnen alsnog met 65 jaar stoppen. Zij krijgen dan een lagere AOW-uitkering. Lagere inkomens worden hiervoor deels gecompenseerd met een aanvullende inkomensafhankelijke arbeidskorting waarvan de exacte vormgeving nog wordt bekeken. Die aanvullende arbeidskorting verbetert ook de arbeidsparticipatie van ouderen. Verder komt er een zware-beroepenregeling die werkgevers financieel prikkelt om werknemers op tijd minder zwaar werk te laten doen. Er komen wettelijke maatregelen om langer op een gezonde manier doorwerken te stimuleren. (bron)


bron: NRC Handelsblad

Afgelopen weekend zijn in vier steden zo’n 15.000 -volgens andere bronnen 30.000- hardwerkende burgers bij elkaar gekomen om te demonstereren tegen het bovenstaande kabinetsbesluit. Twee jaar meer werken voor hetzelfde, dat moet toch kunnen? Volgens de FNV zegt driekwart van de bevolking daarop een harde ‘nee’. De vakbonden zetten nu alles op alles om het besluit terug te draaien. Hmmm… dat worden leuke AOW-uitkeringen voor imams die tot hun 70ste doorwerken. Hoe zit het met u, gaat u twee jaar langer werken voor iets meer of neemt u straks genoegen met ietsjes minder? 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!