Voorpagina Algemeen

Rizlen Ebnoulfakir deelt hoofddoekjes uit op World Hijab Day

Vandag is het World Hijab Day. Better Awareness. Greater Understanding. Peaceful World. Met die slogan is deze dag bedacht door Nazma Khan uit de Verenigde Staten. Aanstaande zaterdag is de eerste WHD. Dames met de hoofddoek lopen dan de straat op en spreken anderen aan met de vraag of ze een paar minuten, of de hele dag, een hoofddoek willen dragen om te ervaren hoe het is. Of de winkelier je dan anders aanspreekt, of dat er mensen anders naar je kijken dan je gewend bent. Of om gewoon te weten of het nu echt je oren warm houdt. Allemaal met als doel een reëler beeld van de hijab, en er begrip voor de te creëren.

In Nederland is de 23 jarige Rizlen Ebnoulfakir uit Den Haag ambassadeur geworden, en trekt ze nu de kar om een succesvolle Nederlandse Hijab Day teweeg te brengen. In haar eigen woorden vertelt ze:

“Enige tijd geleden ben ik gestuit op de Facebook pagina van World Hijab Day. Ik vroeg me af wat deze dag inhield en waar deze dag georganiseerd werd. Na wat meer informatie te hebben gevonden op de website was mijn interesse veranderd in enthousiasme en motivatie.

De World Hijab Day is namelijk een wereldwijde ‘campagne’ ter bevordering van begrip, acceptatie en respect (van de ‘hijab’ oftewel hoofddoek) waar alle landen aan mee kunnen doen. Tot mijn verbazing was Nederland nog niet vertegenwoordigd. Meteen nam ik contact op met de organisatie met de vraag of er überhaupt iemand in Nederland bezig is met World Hijab Day. Ik kreeg antwoord. De organisatie was enthousiast om het feit dat iemand uit Nederland geïnteresseerd is in deze dag en vroeg aan mij of ik eventueel ambassadrice wilde worden. Natuurlijk wil ik dat! Ik als hijab dragende moslima, in een land waar dat niet altijd geaccepteerd of gerespecteerd word, kan het niet meer eens zijn met een dag als World Hijab Day.

Ik heb in mijn omgeving naar meiden gezocht die mij wilden helpen deze prachtige dag te introduceren in Nederland. Ik kreeg onwijs leuke, enthousiaste reacties en ik was ineens niet meer alleen. Samen met 4 andere meiden heb ik de taak als ambassadrice van World Hijab Day NL met volle overtuiging in handen genomen. Wij hebben niet stil gezeten sinds die dag. We hebben alles uit de kast getrokken om in een korte periode toch wat voor elkaar te krijgen. We hebben ‘hijab’ talenten benaderd, we hebben een Facebook pagina aangemaakt:  en wij hebben verschillende vrouwen uitgenodigd te participeren op 1 februari, World Hijab Day!

Nu, inmiddels anderhalf week later, ben ik trots op wat wij voor elkaar hebben gekregen in korte tijd. We zijn begonnen met niks en zullen in sha Allah eindigen met een geslaagde eerste World Hijab Day NL!”

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie