Voorpagina Politiek

Verhagen poseert liever met rechts-extremist Lieberman

Maar weinig Europese leiders wilden de omstreden Lieberman ontvangen tijdens zijn rondreis door Europa. Hij is in veel landen niet welkom vanwege zijn ronduit racistische opvattingen over de Palestijnen. Lieberman heeft uitspraken gedaan in het verleden die niet onder doen over hoe de nazi’s over de joden denken. Maar onze kwispel Verhagen, de Israëlische minister van ‘Binnenlandse Zaken’, schudt met een glimlach de hand en poseert liever met een gevaarlijke rechts-extremist als Lieberman dan dat hij een officiële ontmoeting heeft met de Dalai Lama.

Het moet zeer wrang zijn dat een Moldavische immigrant als Lieberman de oorspronkelijke bewoners van Palestina wil wegjagen (en anders vernietigen) met geweld. Zoals in de laatste oorlog in Gaza. Die oorlog heeft 1400 Palestijnen waaronder vele onschuldige mannen, vrouwen en kinderen het leven gekost. Lieberman kreeg een officieel ontvangst maar een ongevaarlijke man als de Dalai Lama werd niet ontvangen door ‘onze’ minister van Buitenlandse Zaken uit angst voor boze reacties uit China.

De hypocriete houding van Verhagen tekent de onpartijdige houding van de Nederlandse regering hoe zij het Midden-Oosten conflict ziet en tot nu toe heeft benaderd. Dat voorspelt weinig goeds. De regering, die de Nederlandsers normen en waarden wil bijbrengen, kiest zelf zonder enige schaamte openlijk partij voor een land dat wordt beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden in Gaza. De misdaden van Israël tegen de menselijkheid zijn uitvoerig beschreven in het VN-rapport van Richard Goldstone, maar Verhagen legt ook dit kritische rapport over Israël gewoon naast zich neer. Saillant detail; Goldstone is zelf joods.

Den Haag maakt zich ondertussen klaar om in 2010 het decor van een mensenrechtenconferentie te worden. Ik persoonlijk denk dat Nederland de organisatie van zo’n belangrijk evenement niet verdient met een minister die selectief de mensenrechten respecteert. Verhagen maakt het duidelijk niet uit wat de rechten van de onderdrukte Palestijnse bevolking zijn en schaart zich respectloos aan de zijde van de Israëlische bezetter. We kunnen 5 mei beter gelijk afschaffen als in dit land het verdedigen van de agressor tot norm is verheven in plaats van het slachtoffer.

Nederlandse jongens en meisjes zetten hun levens op het spel om zogenaamd het internationale terrorisme te bestrijden over de landsgrenzen. Wat doet minister Verhagen? Hij gooit hoge ogen en zet zich volop in de schijnwerpers bij de moslimextremisten van Hezbollah, Hamas en Al-Qaeda. Deze religieus geïnspireerde bewegingen houden er uiteindelijk dezelfde ongezonde opvattingen op na als Avigdor Lieberman. Waar Lieberman met open armen is ontvangen in de Tweede Kamer is diplomatie met Hamas nog steeds ondenkbaar. In tegenstelling tot wat de (kleine) christelijke partijen beweren, toont Lieberman geen enkele intentie om vrede te sluiten met de Palestijnse bevolking.

Lieberman, eerst uitsmijter van een discotheek en later kolonist, is nu een minister die zich tegen het internationale recht in heeft gevestigd in een van de vele illegale nederzettingen in Palestina. Lieberman leidt een partij met de ’toepasselijke’ naam ‘Ons Huis’. Notabene, een importjood uit de voormalige Sovjetrepubliek. Hoe zou Wilders het toch vinden als moslims in dit land de boel zouden overnemen en een politieke partij zouden oprichten die Ons Huis heet? Het is onbegrijpelijk dat Verhagen die altijd de mond vol heeft van de mensenrechten een racist als Lieberman heeft ontvangen en dat Wilders met zo’n man een vorkje wil prikken en nauwer samenwerken.

Volgens Wilders zijn er veel overeenkomsten tussen zijn PVV en Yisrael Beitanu, de partij van Lieberman. Lieberman gebruikt net als Wilders de anti-islam sentimenten in Europa om het Palestijns-Israëlische conflict een andere lading en context te geven. Een dramatisch vooruitzicht voor vrede in het Midden-Oosten. Het zegt veel over hoe de echte politieke agenda van Avigdor Lieberman eruit ziet en welke bedoelingen hij met de Palestijnen heeft. Het zegt ook veel over de echte politieke agenda van Geert Wilders eruit ziet en wat hij van plan is met moslims in dit land.

Ik wil mijn stuk afsluiten met een uitspraak van Joubert: "Het verstand kan ons waarschuwen wat wij moeten vermijden, het hart alleen kan ons zeggen wat wij moeten doen." Stem niet op de PVV als u vrede wilt, want Wilders is net als Lieberman op oorlogspad.

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata