Voorpagina Ervaringen

Kaddafi, de Ouwe Snoeperd

Bastiaan Verberne is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Nooit gedacht dat ik een excuus kon vinden om een hele column te wijden aan Italiaanse modellen, maar hier gaat ie dan! Het komen opdraven voor een feestje van een megalomane wereldleider is voor vele Italiaanse modellen geen vreemd verzoek. Feesten, flirten en het jezelf blootstellen aan de genante handtastelijkheden van oudere mannen is natuurlijk schering en inslag onder het bewind van Silvio Berlusconi. Na een bezoek aan de VN voedseltop besloot onze altijd sympathieke Libische leider Kaddafi een modellenbureau in te schakelen voor het regelen van aantrekkelijk publiek voor een privéfeestje.

Ongetwijfeld had zijn vriend Silvio deze nog op speeddial van zijn telefoon staan. Kolonel Kaddafi (na al die jaren nog steeds geen generaal) bood de dames 50 euro en de kans bij een heus presidentieel feestje te zijn. In hun mooiste pumps en chique outfits moesten de dames zich melden. Decolletés en minirokjes waren verboden, maar de modelletjes hadden zich ongetwijfeld ingesteld op een nachtje flink feesten in een of andere Bedoeïenentent.

Maar Kolonel Kaddafi had een ander feestje voor hen in gedachten. De Italiaanse schonen moesten plaatsnemen op een stoel in een zaaltje. Na een aantal tergend langzame uren werden ze verlost uit hun lijden. Ze torsten zich naar buiten met een enorme Italiaanse Koranvertaling in hun frêle armpjes. Vol verwarring dachten ze na over de onverwachte preek van die gekke man met zo’n mal petje. Hij had verteld dat Jezus niet aan het kruis was gestorven, dat de islam de enige ware religie was en dat ze zich konden bekeren als ze vrijwillig de keuze maakten. Als ik model was had ik me nog liever in mijn kont laten knijpen door Silvio. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Wat in Allah’s naam bezielt Kaddafi om zo’n ongepaste, nare en misselijkmakende stunt uit te halen? Denkt hij echt dat mensen in Europa dat kunnen waarderen? Of denkt hij dat hij Gods werk doet door in Italië de missionaris uit te hangen? (Zie hier een fotoverslag)

Maar eigenlijk is er maar één vraag waar ik echt antwoord op wil: waarom modellen? Hoe kom je er op om per se te willen preken voor een zaal vol modellen? Ik kan slechts een paar redenen verzinnen, maar de één is nog minder islamitisch dan de ander:

  • Kaddafi gelooft in een soort übermensch model: de mooiste vrouwen van het ras moeten “gered” worden omdat zij de beste kinderen gaan baren.
  • Kaddafi is een conservatieve moralist: hij vindt dat modellen maar zondig zijn en hun lichaam verkopen en ziet ze het liefst zo snel mogelijk zwaar gesluierd achter de kinderwagen.
  • Kaddafi is een sluwe mediastrateeg: hij lokt bewust een schandaal en een felle discussie uit om hiermee te scoren in de media.
  • Kaddafi is gewoon een ouwe snoeperd: als hij toch Gods woord moet verspreiden, waarom niet in een zaal vol mooie vrouwen?

De ware reden zal alleen tussen de oren van de Libische leider te vinden zijn. Vrees toch dat dit een gevalletje ‘Macht corrumpeert, maar absolute macht corrumpeert absoluut’ is. Hoop dat Kaddafi van zijn uitspatting genoten heeft, maar het beeld van de islam wordt natuurlijk niet bevorderd door deze mediastunt. Als er geen dwang is in de islam, waarom moet je dan onder valse voorwendselen mensen ronselen? Ik troost me maar met de gedachte dat de meeste mensen deze idioterie niet serieus zullen nemen.


Bastiaan Verberne is religiewetenschapper en intercultureelconsultant

Bastiaan Verberne is religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator.

Lees andere stukken van