Voorpagina Ervaringen, Islam, Lifestyle

Hajj, vanzelfsprekend?

De Hajj is de grootste pelgrimage ter wereld met bijna twee miljoen bedevaartgangers per jaar. Een dergelijke reis maken is een privilege, als je bekijkt dat er meer dan anderhalf miljard moslims op de wereld rondlopen en Saoedi-Arabië een limiet stelt aan het aantal reizigers. In Nederland is deze belangrijke bedevaart voor moslims aardig ingeburgerd: Schiphol heeft speciale protocollen, relatief veel mensen kunnen het financieel aan en er zijn talloze Hajj-organisatoren die voor een goed bedrag een onvergetelijke reis leveren. De één is nog eerlijker dan ander. We hebben het eigenlijk zo verkeerd nog niet in het westen. Ooit afgevraagd hoe het er aan toe gaat in Japan en Panama?

Al Jazeera heeft de fantastische reeks Road to Hajj gemaakt waarin ze de voorbereiding van bedevaartgangers volgen uit Japan, India, Panama, China en Azerbaijan. Landen waar het moslimzijn niet vanzelfsprekend is, laat staan het verrichten van de Hajj. Zo is er in Japan maar één Hajj organisator en is de kans in India dat je op Hajj kan zeer klein door de loting. De serie is het kijken waard om onszelf te blijven herinneren aan de waarde van de Hajj en de situatie van moslims in die landen. Ik hoop dat iedere moslim de kans krijgt om net als onze ReFlex de bedevaart naar de steden Mekka en Medina te verrichten.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal