Voorpagina Gastarbeiders

Om een minaret te stelen, moet je een diepe put graven

Abdulwahid van Bommel is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

“Of we krijgen mondialisering van vrijheid van godsdienst, of elk land kan daar volkomen willekeurig mee omgaan.”

Dat een land als Zwitserland minaretten verbiedt, heeft natuurlijk zoveel koddigs, dat het bijna al geen commentaar meer nodig heeft. Zwitserland met zijn neutraliteit in oorlogen en geheime bankrekeningen, had net als Nederland een enorm hoge dunk van zichzelf als tolerantieoase. Toen de Zwitserse Volkspartij in de bergen aan de macht kwam, gebruikte het een poster waarop een wit schaap een zwart schaap van de landsvlag afschopte. Inhoudelijk is er geen enkele discussie. Het gaat om huidskleur en vreemdelingen. Om de stemming voor zondag er goed in te krijgen verspreidde de Zwitserse Volkspartij posters met geheel in zwart gehulde moslimvrouwen staand voor fallische minaretten.

De fallische associatie is eerder gebruikt door een Egyptische komiek, Omar Foda. Hij vergeleek de minaretten met de potentieproblemen van de godgeleerden die de hele dag probeerden God te overtreffen in het verbieden, maar hun vrouwen veronachtzamen. Minaretten en islamitische godgeleerden; zoiets als mannen en hun auto’s. In een land als Egypte, waarvan ik twintig jaar geleden dacht, dat het misschien zou uitgroeien tot een ‘vrij’ moslimland met een diverse bevolking, kun je dat met je leven bekopen. Zo ook Omar Foda.

57.5 procent van de stemmers tegen slanke torentjes in het Zwitserse landschap is puur symboolpolitiek. In Nederland veegde men een motie van SGP-kamerlid Cees van der Staaij van tafel. Ook hij beoogde de bouw van minaretten aan banden te leggen. Het kabinet moet bij gemeentebesturen en de islamitische geloofsgemeenschap aandringen op terughoudendheid bij de bouw van hoge minaretten en de bouw van nieuwe moskeeën. Ook harde oproepen tot gebed en andere opvallende geloofsuitingen moeten worden beperkt.

Helemaal mee eens. Een reportage bracht vanuit Bern of Lüzern, een wat bleekzuchtige Zwitserse moslim in beeld, die emotioneel uitbracht dat een minaret het belangrijkste onderdeel van de moskee is. De profeet heeft tijdens zijn leven geen minaret gezien. In plaats van lelijke prestigegebouwen, zouden we eens een moslim moeten bouwen. Een prettig open mens, die zonder kwezelarij en zonder vooroordelen ieder ander mens als gelijkwaardig beschouwt.

4 minaretten op 400.000 moslims in Zwitserland. Nog één minaret erbij en we hebben als land de extremistische en terroristische islam welkom geheten. Dat is ongeveer de boodschap. Het tegengeluid was ook niet mis. Ook daar aanvankelijk koddigheid. Er werd geroepen om een boycot van Zwitserse chocola. Minaretten, waarvan vijfmaal per dag de gebedstijden worden geroepen zijn natuurlijk een ernstige bedreiging voor de koekoeksklok. Stel je voor dat de gebedstijden nauwkeuriger zijn dan die koekoek?

De Zwitsers hebben gelijk: al die bergen maken die minaretten overbodig. Elke moslim weet dat minaretten er vooral zijn om een beter uitzicht te krijgen op de omgeving. Ja, met moslims kajje lache.. De grootmufti van Egypte sprak al direct van een aanval op de vrijheid van godsdienst. Dat klinkt natuurlijk alleen overtuigend als je zelf de problemen die de koptische minderheid in Egypte heeft met het bouwen van kerken even sterk veroordeelt. Verleden jaar werd in Qatar een katholieke kerk geopend, nadrukkelijk zonder kerktoren, kruis en kerkklokken. Het hartland van de islam, met zijn jaarlijkse bedevaart en centraal heiligdom, toont zelf geen enkele tolerantie ten aanzien van andere religies. Niet alleen mag er geen kerk gebouwd worden, er mogen niet eens huiskamerdiensten worden gehouden voor christelijke gastarbeiders.

De verhouding tussen Israël en Palestina vormt het gezwel, met uitzaaiingen over de gehele wereld in alle botsingen der beschavingen. De houding van Saudi Arabië vormt het gezwel dat alle dialoog, waar ook ter wereld, ondermijnt. Het land telt meer gastarbeiders dan eigen luie bevolking en die hebben het land opgebouwd tot wat het nu is. Geen van hen heeft recht op een verblijfsvergunning. Zij moeten werken onder omstandigheden die sterk aan slavernij doen denken. Niet alleen niet-moslims, maar alle andersdenkende moslims hebben het moeilijk in Saudi Aarabië en alle moslims ter wereld worden aangesproken op de salafistische navelstaarderij van dat land. Landen als Marokko en Turkije, waar wel synagogen en kerken staan, worden over een kam geschoren met de Saudi bigotterie.

De Zwitsers hebben niet zozeer door middel van een referendum met een 57.5 procent meerderheid een achterlijk en onzinnig besluit afgedwongen. Zij scoren op simplistische wijze een punt: dat van de al vaker aangeklaagde en niet bestaande wederkerigheid. Of we krijgen mondialisering van vrijheid van godsdienst, of elk land kan daar volkomen willekeurig mee omgaan.  


Abdulwahid van Bommel was geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden, voorganger van het Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. Nu is hij docent geestelijke verzorging en schrijver.

Abdulwahid van Bommel was geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden, voorganger van het Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. Nu is hij docent geestelijke verzorging en schrijver.

Lees andere stukken van