Voorpagina Algemeen, Politiek

Ik roep u op, namens een generatie Nederlanders die racisme niet zal accepteren

Beste fractievoorzitters in de Tweede Kamer,

Ruim 12 uur na de uitspraken van Wilders, staat de Facebook pagina Ik doe aangifte tegen Wilders op meer dan 20.000 likes. Lees: 20.000 mensen die deze racistische tendensen in Nederland zat zijn en een oproep doen aan Nederlandse insituties om zich hier tegen te ageren. Mooi, maar ik verwacht ook wat van u.

Ik roep u op, namens tienduizenden Facebook gebruikers en miljoenen Nederlanders, om duidelijk stelling te nemen tegen de haatboodschap van Wilders. Zolang het bij woorden als “ik neem hier volledig afstand van” en “dit laat een vieze nasmaakt achter” blijft, bent u deel van het probleem. Dan bent u degene die toekeek en niets deed. Of u zult strijden tegen haatzaaierij, of u accepteert het. Ik zie geen middenweg.

Ik roep u op, om de tendens in de maatschappij te zien en u hiertegen uit te spreken. Niet alleen op basis van wat Wilders gisteren zei, maar obv het feit dat het binnensluipende racisme blijkbaar genormaliseerd wordt. Ik roep u op om te strijden tegen de institutionalisering van racisme.

De afgelopen uren heb ik honderden berichten langs zien komen op facebook. Mensen die bang worden. Kinderen die tegen hun moeder zeggen “moeten wij nu weg?”. Jongeren die geen genoegen meer zullen nemen met “dit is vrijheid van meningsuiting”. Documentairemakers die met hun Nederlandse paspoort zwaaien en zelfs tekenaars die hun schuilkelder al opzoeken.

Kan het u iets schelen?

Of u de wonden van de uitslag aan het likken bent, of zich in een feesstemming bevindt… Ik roep u op, om de rol van een ware leider op u te nemen. Om er te zijn voor alle Nederlanders. Om er te zijn voor rechtvaardigheid.

Ik roep u op, namens een generatie Nederlanders die racisme niet zal accepteren

Umar