Voorpagina Politiek

De schijn van islamitische dominantie

Voor moslims in dit land is een belangrijke taak weggelegd en wel deze: Moslims moeten enige terughoudendheid betrachten en de schijn van ‘islamitische’ dominantie in het Nederlandse straatbeeld zien tegen te gaan.

Politieke partijen die rechts van het politieke spectrum bewegen, hebben hun populariteit vooral te danken aan gefrustreerde Nederlanders, die vanuit hun buik spreken maar net als iedereen een ‘eigen’ mening hebben. Wie louter beweert dat de minaret van een moskee symbool staat voor de politieke islam, extremisme en vrouwenonderdrukking kan beter de Donald Duck lezen.

De minaret is in wezen niet meer dan een karakteristiek islamitisch architectonisch kenmerk, die de moskee onderscheidt van andere gebouwen in de omgeving. Je moet er toch niet aan denken wat voor vervelende taferelen er kunnen ontstaan als moslims per abuis het andere huis van God binnenwandelen. Denkt u werkelijk dat de christenen van de SGP hun andere wang zouden toekeren?

Voor moslims in dit land is een belangrijke taak weggelegd en wel deze: Moslims moeten enige terughoudendheid betrachten en de schijn van ‘islamitische’ dominantie in het Nederlandse straatbeeld zien tegen te gaan om te voorkomen, dat er een situatie dreigt te ontstaan vergelijkbaar met die in Zwitserland.

Wij moslims kunnen meer empathie tonen dan aan ons tot nu toe is getoond. Laten we wel wezen. We leven in een tijd dat kerkgebouwen leeglopen of aan een ander geloof worden toegekend. We zien steeds meer islamitische slagers en Turkse bakkers opduiken in de Nederlandse straten. De plaatselijke grutter van ‘onze’ Jan heeft plaatsgemaakt voor de Irakese ondernemer die nu zijn groente, brood en vlees aan de Nederlandse man en vrouw brengt. Alles wat niet-Nederlands is, krijgt al snel de stempel van islamitische dominantie. De Nederlandse samenleving is de afgelopen decennia veranderd en een groeiend aantal Nederlanders heeft hier duidelijk moeite mee.

Voor mij hoeft de Albert Heijn geen halal-producten te verkopen. Ik hoef mijn baklava niet te kopen op de zoetwarenafdeling van de V&D. De linkse politieke elite bewijst moslims al helemaal geen dienst door ‘moslimvriendelijk’ beleid te voeren in ruil voor stemmen. Wij moslims moeten ook een pas op de plaats maken en begrijpen dat in deze tijd niets vanzelfsprekend is. Het is niet nodig om voor elke nationaliteit of verschillende politieke stroming uit het land van herkomst subsidie te regelen of van ‘moslimdeur tot moslimdeur’ geld in te zamelen om opvallend grote moskeeën te bouwen om moslims uit andere landen de ogen uit de steken.

We kunnen veel beter onze plaats in de Nederlandse samenleving opeisen door minder op te vallen in het nieuws. Als we dan toch een keer het nieuws halen, dan graag omdat wij moslims ook wetenschappers, afgestudeerden en politici kunnen voortbrengen, die succesvol zijn in hun vakgebied en al het andere wat ze doen of waar ze mee te maken kunnen krijgen. Laten wij moslims dat deel van Nederland, dat nu een zware stempel drukt op de publieke opinie geen aanleiding geven om de eerstvolgende verkiezingen massaal op populisten te stemmen.

Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!

Lees andere stukken van Ata