Voorpagina Maatschappelijk

Vast met ons mee!

Jawel, het is weer bijna maandag! Tijd voor een goede daad. De goede daad van de dag is op deze fripse maandag: vasten. Traditioneel gezien vasten moslims tijdens de Ramadan, maar ook daarbuiten. Zo zijn de maandag en de donderdag favoriet voor deze geheel-en-alonthouding.

Maandag vragen we u allen om mee te vasten met ons. Maakt niet uit of je moslim bent of niet. Maak eens een statement en stop met eten en drinken (en dat andere, jeweetwel, van de pimpampetteroeni!) voor slechts een dagje. Zo rond 06.46 stop je met eten en drinken. Zo rond 16.30 begin je weer. Voor de moslims en ander gelovig volk: denk vooral een beetje aan God. Voor de rest: denk aan je lijf, aan je omgeving, aan de geweldige prestatie voor het milieu die je levert. Vergeet niet te lachen. Een cadeautje wacht je aan de andere kant. (Van dit stuk).

Hadith Qudsi:

"Op gezag van Aboe Hoerairah (moge God tevreden met hem zijn), die het van de Profeet (vrede zij met hem) heeft, die zei: "Allah de Allerhoogste zegt:

‘Het vasten is voor Mij en ik geef er een beloning voor. Een mens geeft zijn seksuele genot, zijn eten en drinken voor Mij op. Vasten is als een schild, en degene die vast heeft twee genoegens: één genoegen als hij zijn vasten verbreekt en één genoegen als hij zijn Heer ontmoet. De verandering van adem* uit de mond van een vastende is volgens Allahs maatstaf beter dan de geur van muskus.’

Dit is overleverd door Al-Boechari (en ook Moeslim, Malik, at-Tirmidhi, An-Nasa’i en Ibn Maadjah).

Omdat het vasten voor een niet zo welriekende adem kan zorgen (gebruik prodent voor de zon opkomt), geeft de hadith de verzekering dat dit de moslim beslist niet van het vasten moet laten weerhouden.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van