Voorpagina Algemeen, Bekeringsverhaal, Ervaringen

Hoe ik de Islam vond zonder te zoeken

Ooit jezelf op een pad bevonden dat je niet van plan was te bewandelen? Dit is het verhaal van een Nederlandse tiener die uitgaan, McDonalds en hotpants opgaf voor God.

Mijn naam is Eva. Een paar maanden geleden was ik je average 17-jarige. Ik dronk, ik rookte, ik at overal en alles en droeg de leukste korte broekjes die je ooit had gezien. Ik geloofde niet in een God, ik geloofde dat wij het beste van dit leven moesten maken. Je hebt immers maar één leven en dat moet je volop benutten.

Maar ergens was ik ook onrustig. Ondanks dat ik met volle teugen van het leven genoot, begreep ik niet waarom ik leefde. Ik dacht niet na bij dingen die ik deed, ik zei alles wat er in mij opkwam en maakte daardoor ook makkelijk vijanden. Tot ik opeens over de Islam ging lezen.

Het was nog voor de zomer van 2013, inmiddels bijna een jaar geleden. Ik keek Hijab Tutorials en filmpjes van een Marokkaanse comedian. Doordat YouTube goede stalk methodes heeft, werden er een paar filmpjes over de Islam aanbevolen. Ik dacht dat het wel leuk zou zijn om wat basiskennis te hebben, zodat ik een keer in een gesprek mee zou kunnen doen. Maar bij een beetje kennis op doen bleef het niet. Het had me gegrepen en ik stopte niet met lezen.

Ik zocht geen geloof, ik zocht mezelf niet eens, niet eens in de verre verte. Ik dacht dat mijn leven prima was zo. Maar daar stond ik opeens. Over een geloof te lezen. Ik kon simpelweg geen nee meer zeggen. Misschien is dit gevoel niet eens uit te leggen. Stel je voor, je leest iets, je hebt er nog nooit over gehoord, je hebt er nog nooit over nagedacht. Maar het klopt gewoon. Elke zin die je leest, is een aanvulling op je leven. Je begint het levensdoel te begrijpen en je vindt rust. Rust, dat woord hoor je vaak van bekeerlingen.

Het lijkt mij moeilijk te bevatten als je het niet hebt ervaren. Hoe kan dat nou? Je leest over een aanwezige God in de kosmos en opeens heb je rust? Het is dat je opeens het doel van het leven begrijpt. Je weet waarom je elke dag wakker wordt. Je weet waarom je adem haalt. Namelijk: voor je God. Mensen die in een God geloven, worden vaak naïef genoemd. Hoe kun je nu in een zwevende God geloven? Hoe het ook zij, de Islam bewijst in mijn ogen dat het waar is.

De Koran is niet een geheel van losse verhalen. Islam is niet een geloof dat zegt “hier is een boek, geloof er maar in”. Ik vind bewijzen in de Koran. Wat er geschreven staat, kan niet verzonnen zijn. Geloof je me niet? Dan raad ik je aan om onderzoek te doen. Openbaringen uit de Koran, die overeenkomen met wetenschappelijke inzichten, zullen je versteld laten staan.

Misschien vind je het zonde, dat ik zo’n “mooi” en “vrij” leven achter me heb gelaten. Dat ik mezelf beperkingen opleg. Maar ik verkies deze levensstijl boven mijn vorige. Ik heb respect voor mijn lichaam, ik heb respect voor anderen. Ik denk na bij wat ik doe en zeg. Waardoor ik ook meer respect van en voor anderen heb gekregen. Het is niet het meest voor de hand liggende – dat een 17-jarige zich heeft bekeerd tot de Islam. Maar in alle eerlijkheid: ik heb er geen seconde spijt van.

Eva is 17, geboren in Amsterdam maar getogen Hagenees. Ze is in het laatste jaar van het VWO en wil motivational speaker worden. Ze is aangenomen voor een journalistieke opleiding in De Verenigde Staten. Haar hobby's zijn nadenken, eten en slapen.

Lees andere stukken van Eva