Voorpagina Maatschappelijk

Update vanuit Gaza!

Ikram Jaballah houdt ons op de hoogte over haar reis naar Gaza.

Salaam beste mensen,

Een korte update, want ik zit in de taxi richting het gebouw van de United Nations. Wij mogen niet naar Al-Arish (stad ongeveer 35 kilometer van Rafah). Er zijn reeds een aantal mensen in Al-Arish, maar die zijn opgesloten in een hotel. Een aantal andere Duitse deelnemers zijn vannacht vertrokken naar Al-Arish, maar zijn meteen bij de eerste checkpoint tegengehouden. Zij hadden tenten bij zich en weigerden weg te gaan. Zij eisen doorgang richting Al-Arish. Driehonderd Franse deelnemers hebben vannacht de Franse ambassade ‘ belegerd’. Zij worden gesteund door hun ambassadeur.

De Franse ambassade is gelegen aan een van de hoofdwegen in Cairo. De Franse deelnemers hebben daar vannacht tentjes opgezet en weigerden om weg te gaan. Het hele verkeer was ontregeld. Zij zijn met geweld verwijderd en staan nu nog steeds met 350 mensen bij de Franse ambassade omringd door honderden ‘ME-ers’ en mensen van de ‘geheime dienst’. Wij worden ook continu in de gaten gehouden en gevolgd door de ‘geheime dienst’ die zo geheim is, dat je ze meteen herkend. Ze zien er uit als 007’s met zwarte zonnebrillen en oortjes in. Het is echt een farce! Niemand mag filmen of foto’s maken. Ik heb uiteraard foto’s genomen totdat ik werd tegengehouden. Ik deed net alsof ik geen Arabisch verstond en of mijn neus bloedde….

De groep activisten is nu verdeeld in twee groepen. Zo zijn er mensen die naar de Franse ambassade gaan om hun solidariteit te tonen. De anderen gaan naar de United Nations om daar te bivakkeren. Tijdens de bijeenkomst van vanochtend werd geopperd om lopend naar Gaza te vertrekken. Wij houden onze eigen mars en vertrekken vanuit hier. Nu is het nog niet duidelijk wat wij uit Nederland gaan doen. Eerst even naar de United Nations en daar bespreken wat onze volgende stap zal zijn.

Eén ding weet ik zeker en dat is dat ik met de minuut standvastiger word. We zijn een humanitaire groep en gebruiken geen geweld, maar soms jeuken mijn handen zo erg!!!

Denk aan ons. Houd Twitter in de gaten en de site van gazafreedommarch.com!!! Geef deze sites door aan al jullie contacten en de pers. Het is zeer belangrijk dat wij in beeld komen, want hoe het hier aan toe gaat, is allesbehalve menselijk!!!!!

Strijdige groet, Ikie J.