Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Een ziekte moet je niet voeden: haar moet je smoren

Een zege voor de gehele Nederlandse samenleving. De Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, wijst een arrest inzake de vereniging Martijn. De vereniging is verboden en ontbonden verklaard.

Wie kennis zou nemen van de inhoud van de site van de vereniging Martijn en van de door haar bestuursleden gedane uitlatingen, zal het geconsolideerde beeld zien. Het beeld van een select groepje personen dat de overtuiging opkweekt dat kinderen gebaat zijn bij seksuele intimiteit met volwassenen. Het beeld van het erotische ideaal van het nog onvolgroeide kind dat tentoongesteld wordt. En tevens het beeld van dat ene kindje dat – in tegenstelling tot zijn leeftijdgenoten – op een ‘verantwoorde’ en ‘liefdevolle’ wijze in diens opbloeiende seksuele behoefte kan voorzien.

De site van de vereniging bood niet slechts de mogelijkheid aan pedofielen om onbeschroomd over hun gevoelens en behoeften te spreken. Nee, het ging veel verder dan dat: door de keuze van het gepubliceerde materiaal voedt zij de sentimenten voortdurend en geeft zij steun aan de overtuiging van haar leden dat seksuele relaties tussen kinderen en volwassenen puur en goed kunnen zijn.

Ik ben dan ook niet voor het verbieden van een vereniging die – volgens de overgrote meerderheid van de samenleving – ongewenste uitlatingen doet. De crux van dit gebeuren zit haar in het feit dat de leden van de vereniging het seksuele contact met zeer kleine kinderen verheerlijkt. Daar blijft het dan ook niet bij. Zij stellen pedofilie voor als iets dat normaal en acceptabel is. En dat gaat mijn petje te boven, want een ziekte moet je geen voedingsbodem geven; je moet haar smoren. Zo ook met pedofilie. De internetsite was zo’n voedingsbodem voor de openlijk in conclaaf opererende pedofielen.

Een Latijns adagium zegt: ‘non omne licitum honestum’. Dat is te vertalen als: ‘al wat geoorloofd is, is nog niet behoorlijk’. Ik juich het door de Hoge Raad gewezen arrest met volle lof toe, want een pedofielenvereniging als Martijn is vanaf vandaag niet alleen onbehoorlijk, maar ook ongeoorloofd. Moge onze kinderen beschermd worden van zulke walgelijke gevoelens als die van Martijn cum suis.

Harun is jurist in het staats- en bestuursrecht. Hij is geboren en getogen Eindhovenaar wiens (ouderlijke) roots in Sivas, Şarkışla liggen.

Lees andere stukken van Harun