Voorpagina Algemeen, Islam

Bidden op scholen is geen taboe meer in Turkije!

520 leerlingen van 11 kleuterscholen in Istanbul hebben kennisgemaakt met het ”mijn gebed” festival. Nadat hun leraren een theatervoorstelling hebben gehouden over het belang van bidden, hebben zij samen met de plaatselijke bevolking het middaggebed verricht. Hoofddoekjes en keppeltjes keurig en netjes! Op hun T-shirts staan ”Nour van mijn oog; het gebed”. Ook de imam was enthousiast en tevreden met de komst van de kleuters. Behalve een paar mediaorganen, zijn er geen negatieve geluiden gevallen over dit festival. Dit is best nieuw in Turkije.

Ik kan me de commotie in 2009 nog herinneren over mannelijke scholieren die samen met hun docenten naar het vrijdaggebed gingen. Ze werden op een monsterlijke wijze gepresenteerd in de media. Veel hoef je niet te begrijpen, je hoort van het muziek al dat het om ”spoken” gaat.

Ook in 2008 werd het als een schandaal beschouwd dat er een kelder was, waarin scholieren het gebed konden verrichten. De ’’seculiere’’ media gingen er hard op in en vonden dat de school zelf een ruimte had gegeven en aan de leerlingen om te bidden:

Bidden op scholen, door scholen… Is geen taboe meer in Turkije! In Nederland is bidden op scholen over het algemeen nooit een taboe geweest. Ik kan me niet herinneren dat ik een druk heb ervaren, omdat ik wou bidden. De conciërge van onze Katholieke middelbare school opende heel netjes een lokaal, waar ik het gebed kon verrichten.

Ow ja nog even over kinderen in de moskee. Als je ooit geïrriteerd raakt vanwege schreeuwende en spelende kinderen in de moskee tijdens het gebed. Is dat alleen maar goed! Een oud Turks spreekwoord luidt namelijk: ‘’Als je tijdens je gebed, niet verstoord wordt door lachende en spelende kinderen. Mag je je terecht zorgen maken om de komende generaties.’’

Mustafa is geboren en opgegroeid in het ‘’wilde westen’’ van Rotterdam. Zijn roots liggen diep in de grond van de Taurus gebergte van Adana (Turkije). Hij is een bestuurskundige en student Islamitische Theologie. Hij is een rasechte Rotterdammert en zet zich onder meer in voor jongerenbegeleiding, orgaandonatie onder nieuwe Nederlanders en diverse maatschappelijke vraagstukken. Hij bouwt liever bruggen en gaat graag in gesprek met ‘’de ander’’, mits er Turkse thee is natuurlijk.

Lees andere stukken van Mustafa