Voorpagina Ervaringen, Gastarbeiders

Islamic Relief 25 jaar!

Elsa van de Loo is gastarbeider bij Wijblijvenhier.nl 

Islamic Relief bestaat 25 jaar en dit werd 17 december gevierd met een Gala Dinner in Londen voor alle kantoren en bestrokken mensen en instanties wereldwijd. Voor degenen die nog niet bekend zijn met Islamic Relief, het is een NGO die zich wereldwijd inzet voor de verbetering van levensomstandigheden van de allerzwaksten in de samenleving. Zij streven naar een zorgzame wereld waarin de basisbehoeftes van ’s wereld armste mensen worden vervuld. Eén van deze basisbehoeftes is natuurlijk ook water en dit is onder andere één van mijn speerpunten als VN jongerenvertegenwoordiger. Vandaar dat ik mij graag verbind met deze organisatie door het vervullen van een ambassadeursfunctie. Om feeling te krijgen met de organisatie en te weten wat Islamic Relief de afgelopen jaren heeft gedaan, was ik uitgenodigd voor de viering van het 25 jarige bestaan.

17 december vetrok ik samen met de directeur van Islamic Relief Nederland met het vliegtuig naar Londen. Aangekomen in Londen besloten we om eerst naar het hoofdkantoor van Islamic Relief te gaan. Na een bus, trein en verschillende metro’s te hebben gepakt en een stukje gelopen te hebben, hadden we het gevonden. Aangekomen op het kantoor was iedereen nog druk bezig met het organiseren van de tafelindeling voor de avond en een persconferentie die later op de dag zou plaatsvinden. Om niet te lang te storen, besloten we na een lunch naar het hotel te gaan om nog even uit te rusten voor de avond. Ik besloot mijn gala jurk voor de avond nog even te strijken waarbij ik er niet aan had gedacht de jurk binnenste buiten te keren. De hete strijkbout liet een grote schroeivlek op mijn jurk achter. Na even in paniek te zijn, besloot ik dat ik de jurk toch zo aan moest en gelukkig was het niet erg zichtbaar. Daarna vertrokken we naar het hotel waar het gala plaatsvond. Bij een fotocompositie was er de gelegenheid om kennis te maken met de andere gasten. Daarna werd iedereen verzocht plaats te nemen aan het doorgekregen tafelnummer en begon de avond officieel.

Islamic Relief is 25 jaar geleden opgericht in Engeland maar heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid. In Engeland zijn ze als NGO erg bekend en daarom was eregast Prins Charles er ook om zijn waardering voor de organisatie uit te spreken. Maar naast Prins Charles waren er ook vele andere ‘grote namen’ die de avond tot een spetterend succes hebben gemaakt en mij een goed beeld hebben gegeven van de laatste 25 jaar Islamic Relief. De avond begon met een mooie koran recitatie van de bekende Sheikh Meshary Rashid Al-Afasy Imam van Al-Masjid Al Kabir uit Koeweit. Daarna een mooi openingswoord van de CEO waarin hij dank uitspreekt aan alle betrokken organisaties, donateurs en Prins Charles voor zijn aanwezigheid.

Vervolgens werd de zaal donker en was het geluid van afgaande bommen en het schieten van geweren door de hele zaal hard te horen. Gelukkig waren we aan het begin van de avond al gewaarschuwd voor de sound effects maar schrikken was het wel. Wij kregen nog een waarschuwing en wisten gelijk dat dit niet echt was maar voor vele mensen die in oorlog leven, is het geluid van bommen en geweren een harde realiteit. Een meisje van 10 jaar komt het podium oplopen zonder enige uitdrukking of emotie in haar gezicht: ‘Do you know what it is like to be in a war? Do you know? I mean do you really know what it is like to be in a war? I know’ zegt ze. Een kind dat de zaal op die manier vertelt wat een oorlog met je doet, geeft direct kippenvel en zeker ook de bewustwording om de mensen in conflictsituaties te gedenken. Maar ook anderen vertelden op hun manier een verhaal. We werden entertaind met zangers zoals Maher Zain (oorspronkelijk uit Libanon) en Hadeel Shamlakh, een 11 jarige Brits Palestijns meisje dat prachtig in het Engels en Arabisch zingt.

Daarna werd er verteld wat er in de afgelopen 25 jaar vanaf 1984 tot 2009 nou eigenlijk was gebeurd. Medeoprichter vertelde hoe hij als jonge dokter na een bezoek in Sudan in 1983 bij terugkomst in Engeland besloot Islamic Relief op te richten om mensen in nood te helpen. Sinds die tijd is Islamic Relief uitgegroeid tot een internationale gerespecteerde organisatie die miljoenen mensen uit hongersnood haalt en hoop geeft voor een betere toekomst. Gesteund door duizenden donoren, VN agencies en de Europese Commissie hebben ze nu al kantoren in meer dan 30 landen. Ook werden er succesverhalen gedeeld door middel van videoboodschappen. De boodschap was duidelijk, Islamic Relief heeft het leven van velen veranderd. Achteraf kon ik nog kennismaken met Dr. Hany El-Banna waarbij ik hem vertelde dat ik als jongerenvertegenwoordiger in Nederland mij inzet voor het bevorderen van jongerenparticipatie en het creëeren van bewustwording. 1 boodschap drukte hij mij op hart en bleef hij telkens voor mij herhalen: ‘Talk less and do more, Talk les and do more’. Tegenwoordig staat veel in het licht van grote conferenties waar veel gesproken wordt maar niet altijd even veel gedaan wordt. Deze boodschap wilde hij mij meegeven om niet alleen overal te spreken maar ook over te gaan tot actie, een prachtige boodschap.

Na het overzicht van de afgelopen 25 jaar was het de beurt aan Prins Charles om te spreken. Prins Charles bedankte Islamic Relief voor de inzet die zij al die jaren hebben getoond en alle mensen die ze hiermee hebben geholpen. Islamic Relief zet zich in voor de armste gemeenschappen ongeacht hun ras, religie of geslacht. Maar het is natuurlijk wel een organisatie die opgericht is uit een religieus gedachtegoed waarbij de essenties van Islam als een inspiratiebron gelden, namelijk barmhartigheid, gelijkwaardigheid en samenwerking. Prins Charles haalde daarom de aya 5:32 uit de Koran aan ‘Whoever saved a life, it would be as if he saved the life of all mankind’. Na een groot applaus was het dan toch eindelijk tijd voor het diner en om de anderen aan onze tafel beter te leren kennen. Aan mijn tafel zat ook toevallig Tariq Ramadan. Het netwerken en het spreken met mensen vanuit verschillende kantoren was erg leuk. De avond werd afgesloten met nog verschillende acts waarbij er niet alleen serieus werd gekeken naar de wereldwijde problematiek maar waarbij Imran Yusuf, een zeer grappige comedian, je ook goed aan het denken kon zetten. Bij vertrek was er nog een goody bag met informatie boekjes over Islamic Relief.

Na een superlange dag was het tijd om weer terug te gaan naar het hotel omdat we de volgende ochtend alweer om 7 uur terug zouden vliegen naar Nederland. Toen wij om 5 uur ’s ochtends uit ons hotel vertrokken, deed de sneeuw ons al vermoeden dat we vertraging zouden oplopen, maar we waren nog positief. Aangekomen op het vliegveld en ingecheckt begon het wachten. Nadat duidelijk werd dat alle vluchten waren gecancelled hadden we onze vlucht omgezet naar een middag vlucht om 2 uur. In de loop van de dag was er niets anders te doen dan te wachten op het kleine Luthon Airport op meer informatie. Gedurende de dag was de enige informatie die we kregen van het scherm Please wait in the lounge. En dat deden alle honderden mensen ook massaal waardoor het vliegveld werd omgetoverd in een kippenhok. Nadat ik door kreeg dat het nog wel even zou duren, begon ik mijn afspraken voor de rest van de dag af te bellen. Ik zou namelijk in de middag naar radio opnames van het NMO programma ‘de 7de hemel’ gaan om over mijn werk als jongerenvertegenwoordiger te vertellen, maar helaas. Sneeuw, wat doe je eraan. Uiteindelijk zijn we na 12 uur vertraging om 9 uur ’s avonds in Nederland aangekomen, voor uitrusten was voor mij geen tijd omdat ik gelijk doormoest naar Luxemburg.

Voor het vervolg weet ik dat het niet handig is om op 1 dag afspraken in 3 landen tegelijk te hebben. In Luxemburg ’s nachts aangekomen kreeg ik nog nachtmerries van het informatiebord wat om de paar minuten de tekst Please wait in the lounge aangaf.

Maar ik kan zeggen dat ik erg blij en dankbaar terugkijk naar mijn bezoek aan Islamic Relief in Londen. Het was voor mij een unieke ervaring om hier bij te kunnen zijn en op deze manier kennis te maken met het werk van Islamic Relief. Dus ik hoop op de volgende spetterende 25 jaar!


Elsa van de Loo is 21 jaar geleden geboren in Haarlem en studeert Rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 is zij jongerenvertegenwoordig voor Nederland naar de Verenigde Naties en wil met die positie bewustwording creëeren omtrent o.a. mensenrechten. Debatteren en reizen doet ze graag en als je haar ’s nachts wilt wakker maken, dan alleen voor de peanut butter M&Ms. En het gebed natuurlijk.