Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Politiek

Samsom houdt vol: “Marokkanen hebben etnisch monopolie op overlast”

Diederik Samsom houdt anno 2014 vol: “Marokkanen hebben een etnisch monopolie op overlast. In Amsterdam-West dan”, voegt hij daar aan toe. Het is dezelfde uitzending van Pauw en Witteman waarin hij overigens ook stelt dat vooral autochtonen overlast veroorzaken in Amsterdam-Noord, maar de term “etnisch” voegt hij daar niet aan toe.

In 2011 zei hij het ook al, en je zou denken, na alle racisme-debatten in Nederland dat politici hun woorden zorgvuldig uitkiezen. Vooral wanneer het gaat om etniciteit koppelen aan criminaliteit, en je methodes in het leven stelt die suggereren dat criminaliteit erfelijk is (tienjarige broertjes van criminelen monitoren).

Cesare Lombroso – die gezien wordt als de grondlegger van de criminologie – stelde in de negentiende eeuw dat crimineel gedrag een aangeboren afwijking is en criminelen doorgaans te herkennen zijn aan fysieke kenmerken. Zo zouden dikke wenkbrauwen en een asymmetrisch gezicht biologische signalen zijn betreffende delinquent gedrag. Hoewel zijn theorieën inmiddels achterhaald zijn, neigen politici als Samsom met hun taalgebruik naar dezelfde opvattingen.

Maar goed. Als we dan toch etnisch gaan profileren, dan kunnen we in ieder geval stellen dat het types als Samsom zijn die met dergelijk taalgebruik een etnisch monopolie hebben op institutioneel racisme.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie