Voorpagina Algemeen

Bidden op de werkvloer

Er is veel veranderd sinds de tijd van de gastarbeiders in de jaren 70. We hebben een andere koningin, kleuren televisies en de moslims hebben andere baantjes. Ze werken nu namelijk ook als advocaat, accountant, arts… en zo gaat het lijstje nog wel even door. Dat is niet voor alle werkgevers goed nieuws.

Moslims moeten zo nodig 5 keer per dag bidden, waarvan drie gebeden tijdens kantoortijd. Werkgevers geven hier niet altijd de ruimte voor. Ja, in dit land van de CAO’s, secundaire voorwaarden en allerlei andere voorzieningen voor werknemers komt het echt voor. We moeten ook erkennen dat er een significante groep moslim-werknemers bestaat, die het niet kan opbrengen om pauze te vragen voor de gebeden die niet langer duren dan een rookpauze.

Godzijdank heb ik op dit gebied nooit problemen gehad met werkgevers. Ik kaart dit zo vroeg mogelijk aan. Het liefst nog tijdens het sollicitatiegesprek. Indien het op een harde ‘nee’ uitkomt, is het voor wat mij betreft ook toedeledokie.

Een interessante anekdote: Er was eens een werkgever die bij het horen van de kan-ik-bidden-vraag de beste man meteen aannam als accountant. ‘Iemand die trouw kan zijn aan God zal ook eerlijk zijn in zijn werk’. Voor wie wil bidden tijdens werk – ongeachte welke religie – en niet weet welke rechten je precies hebt, lees het rapport van de Commissie van Gelijke rechten. Ook goed voor algemene kennis natuurlijk. Toevallig speelt dit probleem niet alleen bij de moslims. Christenen – met zelft een speciale website – zitten in hetzelfde schuitje. Tijd voor een samenwerking?

Nog een aantal voorbereidingstips voor het gebed tijdens je werk/studie. Brought to you by Projectgroep Moslims In Dialoog:

  • Neem een flesje water mee in je tas. Na iedere toiletbeurt kun je dan istinjaa (het reinigen van de geslachtsdelen) verrichten. Mocht je je flesje water vergeten zijn, dan kun je ook wat toiletpapier natmaken en daarmee istinjaa verrichten.
  • Iedere werkplek/iedere onderwijsinstelling heeft een wastafel. Daar kan de rituele wassing verricht worden. Ondanks dat het niet de bedoeling is dat je je schaamt voor het verrichten van de wassing als anderen je kunnen zien, is het ook een optie om gebruik te maken van het invalidentoilet. Hier vindt men vaak de wastafel in dezelfde ruimte als het toilet (en deze kan dus afgesloten worden). Dit is ook een oplossing voor de zusters die een hoofddoek dragen.
  • Verricht de wassing voordat je je huis verlaat en trek dan je sokken en/of hoofddoek aan. Je kunt dan bij de volgende wassing over je sokken en hoofddoek heen wassen en hoeft deze niet meer uit te trekken. Dit voorkomt een hoop apart uitziende taferelen.
  • Voor de zusters die het excuus gebruiken dat ze niet de juiste kleding dragen om buitenshuis het gebed te verrichten. Dat je niet voldoet aan de verplichting om buitenshuis de juiste kleding te dragen, betekent niet dat je de verplichting van het op tijd verrichten van het gebed ook maar naast je neer moet leggen. Neem een tasje met gebedskleding mee. Deze kun je eventueel ergens op je werk/school opbergen of iedere dag gewoon meenemen naar je studie- of werkplek.

Met dank aan Jihad voor de tip.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal