Voorpagina Algemeen, Ingezonden

Eet Halal!

Dit stuk is geschreven door Yasmina Ben-Koubia. Zij reageert op het nieuwsbericht dat halal shoarmavlees niet altijd halal blijkt te zijn.

Een van de geboden in de islam luidt ‘eet van datgene wat Halal is’. Halal betekent geoorloofd, wettig, rein en puur. Vele zaken zijn Halal en maar een aantal zaken is niet Halal (oftewel Haram, wat verboden betekent). Het is dus makkelijk om te eten van wat Halal is.. toch??!! Er wordt tegenwoordig veel met ons voedsel gedaan, binnen en buiten fabrieken. Melkpoeder, bijvoorbeeld, wordt niet altijd gemaakt met alleen maar melk. Dagverse groenten zien er dagvers uit maar kunnen maanden geleden geoogst zijn. Techniek maakt dat producenten van alles met voedsel kunnen doen zonder dat de consument precies weet wat er gebeurt. In principe zijn er regels voor etikettering van producten, maar deze zijn breed interpreteerbaar. 

Terugkomend op Halal…

De meeste mensen denken vooral aan vlees indien naar Halal gevraagd wordt. Voor vlees geldt dat een moslim geen varkensvlees mag consumeren en dat het verkrijgen van vlees van toegestane dieren (o.a. rund, schaap, kip) aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Dit is trouwens maar een deel van de islamitische spijswetten. 

Als je als moslim een broodje lamsdöner bestelt bij de Turkse broeder, dan ga je van een aantal zaken uit: het is lamsvlees en het is Halal (want dat staat met grote letters op het raam: 100% Helal/Halal/Hallal). Als je de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van 21 januari 2010 ziet, zul je echter zien dat lamsdöner niet altijd is wat het zegt te zijn. Je wordt in dit geval als consument en als moslim voor de gek gehouden: het is geen lamsvlees en het is ook niet Halal!

Jammer genoeg is dit geen onbekend fenomeen: zowel het mixen van goedkope vleessoorten om het dan duurder te verkopen, als de misleiding wat betreft het Halal zijn van producten, komt op grote schaal voor. Wellicht dat je lamsgehakt bij de slager met kalkoenvlees is gemixt. Of dat een groothandel waar jouw slager zijn Halal vlees koopt met vervalste of onjuiste Halal certificaten werkt. Het belangrijkste hierbij is dat je je als consument hiervan bewust moet zijn. Moslims hebben echter de neiging hierin een passieve houding aan te nemen. Hoe vaak heb je iemand niet horen zeggen: ‘de zonde zal op de schouders van de vervalser drukken!’ Dit is waar, maar als bewuste consument heb je een actieve rol: iedere dag KIES JIJ wat je doet.

Dus KIES bewust, weet wat je eet en laat je niet misleiden of verleiden..

Yasmina Ben-Koubia is een geboren en getogen Hagenees en sinds 4 jaar werkzaam bij Halal Voeding en Voedsel Keuringsdienst. Haar werk bestaat uit denken over Halal, werken voor Halal, beschermen van Halal, controleren van Halal… kortom een baan vol zegeningen inshAllah ;)

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!