Voorpagina Algemeen, Politiek

Waar Wilders een tree te veel nam, neemt Filip De Winter er twee

We weten het allemaal vast nog. Ik heb het over 19 maart 2014; de dag waarop de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland hebben plaatsgevonden, en wat er nadien volgde. De morele geschiedenisboeken gaat het in.

Nee, ik heb het niet over Lilian Janse-van de Weele, de eerste vrouwelijke kandidaat namens het SGP. Ook heb ik het niet over PVV-leider, Geert Wilders, die het nodig achtte om op de avond van de verkiezingsuitslag de welbekende vraag te stellen: meer of minder Marokkanen? Ja, je raadt het al, ik heb het over het eenheidsgevoel, dat als gevolg hiervan de wereld in dook. De afstanden tussen Marokkanen en andere bevolkingsgroepen werden voor een tijdje verkleind. Waar Achmed uit Rotterdam aangifte deed tegen Wilders, deed Jan uit Haarlem dat eveneens. Het collectief voelde zich gekwetst omdat er sprake was van discriminatie. Hashtags zoals #bornhere en #ikdoeaangiftetegenwilders vlogen je om de oren. Dat laatste gebeurde in grote aantallen. Het Openbare Ministerie kon het op een gegeven moment niet meer aan.

Alsof de grens van haatzaaierij niet bereikt was, besloot zijn, bijna te noemen ‘zielverwant’ in België, Filip de Winter, een stap verder te gaan. Waar Wilders een tree te veel nam, neemt Filip de Winter er twee te veel. Waar Wilders een bevolkingsgroep wenst te deporteren, zorgt laatstgenoemde voor enorme geweldprikkels.

De Winter presenteerde afgelopen week het door hem bedachte M-M-M-Game. Deze staat voor ‘minder islam, minder immigratie en minder criminaliteit.’ Een game waarin Marokkanen, moslims, moskeeën en pro-Europa aanhangers op een wrede wijze mishandeld en vernield moeten worden om een zo hoog mogelijke score te halen. Hoe meer moslims je mishandelt, hoe hoger je score. Waar gaat dit allemaal naartoe, zou je je kunnen afvragen? Is dit de stap, die straks wordt gezet: hoe meer moslims je in de realiteitssfeer mishandelt, des te meer status je hiervoor terugkrijgt? Is dat waar we over een tijdje zullen staan? De Winter vertelt met trots dat hij mensen enkel probeert te inspireren middels een game. Wat in de realiteitssfeer niet mag, het neerhoeken van alleen moslims en Marokkanen, mag wel in de virtuele wereld van het gamen. Wat hij vergeet te zeggen, is dat het niet blijft bij alleen inspireren. Gamers worden namelijk aangezet tot het vormen van haatgevoelens tegen specifieke bevolkingsgroepen. Een politicus, die in mijn ogen verstandig moet zijn, stimuleert geen haat en geweld. De Winter doet dit echter wel.

Vandaar dat Filip de Winter met zijn haatcampagne Wilders voorbijstreeft. Gelukkig is dit in België niet onopgemerkt gebleven, met de komst van de Facebook-pagina ‘Ik doe aangifte tegen Filip de Winter‘. Belgen worden opgeroepen om aangifte te doen tegen de Winters’ discriminatie. Als je het mij vraagt, is dit een slimme zet. Want het stimuleren van discriminatie middels een game heeft altijd reële gevolgen, die niet zo best zijn. Dit moet worden voorkomen door het doen van aangifte. Als in 2004 het Vlaams Blok veroordeeld kan worden voor het systematisch aanzetten tot discriminatie, dan geldt hetzelfde voor de PVV en Vlaams Belang. De uitingen zijn namelijk in de tussentijd heftiger en haatdragender geworden.

Ik geloof in het principe ‘zwijgen is medeplichtigheid, niets doen is steun verlenen’. Wie niks doet, laat de gewelddadige fantasiewereld met betrekking tot specifieke bevolkingsgroepen een vrije loop toe. Fantasie en agressie zijn een hardware in de hoofden van de mens. Als dit gecreëerd en gevoed wordt door een politicus, is dit problematisch. Sterker nog: een politicus heeft bij voorbaat de regie over wat komen gaat, zolang men stil blijft en geen verzet toont. Zij die denken dat ze hem juist geen aandacht moeten schenken, omdat het Vlaams Belang hier enkel groter van zal worden, laten een ongewenst fenomeen op hen afkomen: discriminatie. Dat zal vast gratis promotie opleveren, hoor ik mensen al denken, niet waar? Maar een stem op het Vlaams Belang, is een onverdiende, maar vooral verloren stem aan extreem rechts-populisme, dat deels het gevolg is van te weinig weerstand. Voor de PVV geldt hetzelfde.

De maskers beginnen te vallen. Het wordt tijd voor meer fatsoen en sympathie in de samenleving. Zowel hier als bij onze Belgische buren. Laat je stem horen. Doe aangifte tegen discriminatie.

Want het moet allemaal niet gekker worden, toch?

avatar

Sarah, ik dus. Even zwaaien, hoi! Een 18-jarige dame of meisje. Gek op de natuur. Wat ze later wilt worden bestaat volgens haar nog niet en moet nog worden uitgevonden. Iets met schrijven, tekenen, presenteren, eten en vreten. Tegelijk. Haar lievelingsgerecht is leesvoer. Heerlijk gerecht en volgens Sarah ook geschikt voor kinderen. Waar haar mening ophoudt begint haar gevoel voor poëzie. En wanneer de gemiddelde mens gaat slapen, begint bij haar de creativiteit op te komen.

Lees andere stukken van Sarah