Voorpagina Algemeen

Mijn stukje rust…

Wanneer ik nog mensen om me heen zie die hun hele leven aan muziek toewijden, ontstaat er een euforisch gevoel in me. Ik moet eerlijk bekennen dat het wel een gek gezicht heeft als iemand met een koptelefoon op uit het niets begint te zingen op centraal station, maar aan de andere kant heeft het wel wat. Het brengt mij terug naar de tijd waarin alles wat te maken had met muziek centraal stond in mijn leven. Dat was voor mij destijds een manier om tot rust te komen. Maar net zoals elk mens verandert, maakte ook ik een ontwikkeling mee. Ik begon voor het eerst echt te luisteren naar de teksten van liedjes en twijfelde steeds meer of ik me kon identificeren met datgene wat er gezegd werd. Ik zong immers mee, maar wat zei ik nou eigenlijk?

Door de vragen die ik mezelf stelde, nam tegelijkertijd de rust af die ik normaliter kreeg bij het beluisteren van liedjes. De onderwerpen die werden aangekaart, de combinatie van woorden om dit te uiten en de clips die steeds meer gericht waren op seks schrokken mij af. Het stukje herkenning was niet meer aanwezig en ik koos er bewust voor om enkel te luisteren naar betekenisvolle, leerzame liedjes. Helaas voor mij, ontbrak dat.

En dat extreme gevoel van vreugde dat door me heen stroomt als ik ‘muziekgekken’ zie, is omdat ik in zie hoe belangrijk het is als mens zijnde dat je ergens je rust in kan vinden. Het opmerkelijke hieraan is dat we al snel mensen in hokjes plaatsen en ze allerlei lelijke benamingen geven, enkel omdat we ons niet kunnen vinden in wat hem/haar bezig houdt.  Ik ben erachter gekomen dat het niet altijd nodig is om te snappen hoe iemand zijn leven leeft. We moeten leven en anderen ook laten leven.

Mijn stukje rust van nu wil ik met jullie delen. Juist omdat ik anders ben, maar ook omdat ik weet dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. We zijn reizigers van het leven, constant op zoek naar iets wat onze behoeftes vervult – alleen de manier waarop verschilt. Geniet ervan…