Voorpagina Islam

Mawlid 2010

Gisteren was het de twaalfde van de Islamitische maand Rabi-ul Awwal. Voor vele moslims van Amerika tot Japan zijn dit momenten van vreugde, contemplatie en dankbetuiging. Dit is namelijk de periode waarin Profeet Mohammed vzmh werd geboren. Je kunt in deze periode lezingen en festivals bezoeken, vasten en stil staan bij de lessen van de Mawlid. Volgens de Quran werd hij als niets anders gezonden, dan als een Barmhartigheid voor de werelden. Misschien is dat ook de belangrijkste les van de ‘Mawlid’ (of Milaad, zoals het ook genoemd wordt) voor moslims: om stil te staan bij die Barmhartigheid van Allah (swt) en om je band te versterken met Allah (swt) en Zijn Profeet (vzmh). Hieronder twee evenementen die het noemen waard zijn.

Als eerste Celebrate Mercy, waarbij moslimprominenten wereldwijd een gezamenlijk online-evenement hielden wat live uitgezonden werd via internet. De sprekers waren o.a. Sami Yusuf, Shaykh Hamza Yusuf, Imam Zaid Shakir, Shaykh Muhammad Ninowy, Yusuf Islam, Shaykh Umar bin Hafiz, etc… Zeker het bekijken waard. Bekijk de site voor meer info over hoe dit bij te wonen.

Daarnaast het jaarlijkse Mawlid Festival wat dit jaar zal plaatsvinden in Den Haag op zondag 14 maart. Er zullen sprekers uit Egypte, Amerika, Engeland en Nederland komen spreken over dit onderwerp. Er zullen optredens zijn van Spoken Word artiesten uit Engeland en locale nasheedgroepen met Turkse, Pakistaanse en Indonesische roots. Verder een Kinder Mawlid voor kleintjes van 4 tot 10, een Mawlid markt met versnaperingen en verschillende koopjes (o.a. kleding en boeken) en een Mawlid Talentenjacht.

Donderdagavond was ik aanwezig bij een debat ‘Islam aan de Maas’ en daar zei een van de panelleden eigenlijk iets wat moslims zich mogen aantrekken. De beste positieve promotie voor moslims in Nederland zou hun eigen gedrag moeten zijn. En voor moslims is daarbij het grootste voorbeeld de Profeet (vzmh). Opdat wij deze gelegenheid aangrijpen om wederom de Sunnah te doen herleven in onszelf.