Voorpagina Algemeen, Bekeringsverhaal

Stap voor stap een perfecte moslima worden?

Je verwacht veel van jezelf als nieuwe moslima, je wilt in korte tijd alles goed doen. Maar jij bent niet de enige met verwachtingen. Want daar zijn de moslims die op je bord kijken en verwachten dat je zo snel mogelijk perfect praktiseert.

Vaak hoor ik van mensen, die zich willen bekeren, dat ze er nog even willen mee wachten tot ze de volledige Koran hebben gelezen, hebben leren bidden, een hoofddoek dragen in het geval van vrouwen en Arabisch spreken voordat ze de shahada uitspreken. Perfect zijn voordat ze moslim zijn. Ik vertel ze maar dat het enige wat je nodig hebt om moslim te “worden” het geloof in Allah is en Zijn profeten. Daarna ga je je hele leven lang leren over het geloof en stapje voor stapje praktiseren. Maar door de tijd heen heb ik gemerkt dat dit niet alleen komt, omdat wij bekeerlingen veel van onszelf verwachten. Andere moslims ook.

Toen ik me bekeerde had ik veel over de Islam gelezen, maar of je dat nou kennis kon noemen, was nog de vraag. Van te voren begon in met halal eten en bedekken en binnen een maand na mijn bekering droeg ik ook een hoofddoek. Ikzelf was best blij met de stappen die ik ondernam. Maar toen kwam ik in aanraking met andere moslims en die waren niet bepaald onder de indruk. Je kent het gebed nog niet uit je hoofd? Je spreekt mannen nog? Je luistert muziek? Je draagt felle kleuren? Dan begin je aan jezelf te twijfelen.

Je had al hoge verwachtingen van jezelf, maar met dat soort opmerkingen worden die verwachtingen drie keer hoger. Je pusht jezelf om meer te praktiseren. En op een gegeven moment lijkt praktiseren zelfs belangrijker dan kennis op doen. Zeggen ze dat ik geen parfum op mag doen? Oke, doe ik. Zeggen ze dat ik niet mag zingen? Oke, doe ik. Maar dan begin je sneller te gaan dan je eigenlijk aan kan.

Stap voor stap, de uitspraak die je als bekeerling wel dagelijks hoort. Maar het klopt wel. We kunnen niet van onszelf verwachten dat we in zo’n korte tijd alles perfect doen. Trouwens, we kunnen nooit perfect zijn. En laten we ons even vergelijken met mensen die hun hele leven al moslim zijn. Konden zij als baby al bidden? Wisten zij precies wat ze niet en wel mochten eten? We leren het door ervaring en kennis op te doen.

Misschien was het van mijn kant niet slim om een pagina op te starten en al zo vroeg in mijn bekering al door een grote groep bekeken te worden. Meisjes sturen me berichtjes, om te zeggen dat ik een voorbeeld ben, maar ik ben zelf maar een onwetend en onervaren kind. Misschien heeft dit ook wel met mijn faalangst te maken. Gaat dit verder dan het praktiseren, maar ook met de drang om goede stukken te schrijven, leuke filmpjes te maken en altijd grappig te zijn? Werd ik onzeker door te veel druk op mezelf te leggen of was ik al onzeker en legde ik daarom meer druk op mezelf?

Ik zal nooit perfect zijn. Maar voordat iedereen om mij heen zijn verwachtingen zal verminderen, moet ik eerst mijn eigen verwachtingen verlagen.

Eva is 17, geboren in Amsterdam maar getogen Hagenees. Ze is in het laatste jaar van het VWO en wil motivational speaker worden. Ze is aangenomen voor een journalistieke opleiding in De Verenigde Staten. Haar hobby's zijn nadenken, eten en slapen.

Lees andere stukken van Eva